Én av utfordringene i dag er å få økoproduktene ut i markedet, altså inn i dagligvarebutikkene, poengterer Bodhild Fjelltveit i Norges Bondelag. Hun er optimist og mener at en økologisk andel på 10 prosent av totalproduksjonen er et realistisk mål som kan nås.

Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i Norges Bondelag:

– 10 prosent økologisk er et realistisk tall

– Styret i Norges Bondelag ville ikke vedtatt måltallet for økologisk hvis vi ikke hadde hatt tro på at vi kan lykkes med å nå det, sier 1. nestleder Bodhild Fjelltveit til Økologisk24.

Publisert Sist oppdatert
  • Lyst å få vårt ukentlige nyhetsbrev? Klikk her.

I slutten av september vedtok styret i Norges Bondelag å jobbe politisk for å få gjennomslag for et tallfestet økomål i norsk matproduksjon. Tallet ble 10 prosent. Målstreken er satt ved året 2030.

Første mellomsteg er å få dette måltallet inn i regjeringens nasjonale strategi for økologisk jordbruk som redigeres for tiden – og som en rekke aktører venter på.

Myndighetene hadde fram til 2018 et mål om 15 prosent økologisk produksjon. I og med at dagens økologiske matproduksjon vaker rundt fire prosent, er Bondelagets mål fortsatt ambisiøst, men mer realistisk å nå, understreket organisasjonen like etter at styrevedtaket var fattet.

Det er importen av økologiske matvarer som tar markedsandeler. Det betyr tap av verdiskapning som kunne gått til norske bønder

Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i Norges Bondelag

Økologisk24 spurte 1. nestleder Bodhild Fjelltveit om veien videre og ville vite hvilke skritt Bondelaget har tenkt å ta i nærmeste framtid for å få fart på både produksjon og omsetning av økologisk mat.

– Det spiller egentlig ingen rolle hva Bondelaget måtte vedta. Utfordringen er å få regjeringen med på målet om 10 prosent økologisk matproduksjon, er Fjelltveit veldig klar på.

Og ja, planen er å jobbe for å få dette tallet inn i den nasjonale øko-strategien, bekrefter hun.

Bodhild Fjelltveit er optimist og har tro på at dette målet faktisk kan nås, denne gang.

– 10 prosent økologisk matproduksjon og -omsetning innen 2030 er et godt tall. Det skal jo ligge en viss realisme i slike tall, poengterer Fjelltveit. 

– Styret ville ikke vedtatt et slikt måltall for økologisk hvis det ikke hadde hatt tro på at vi kan lykkes med å nå det, forsikrer hun.

I løpet av måneden skal det være et dialogmøte i Landbruks- og matdepartementet «hvor hele verdikjeden er til stede». En ypperlig anledning til å ta opp styrevedtaket om måltall for øko, synes Bondelagets 1. nestleder som er sauebonde i Fana i Bergen kommune.

Bodhild Fjelltveit mener at forutsetningene for å gi norsk økologisk matproduksjon et etterlengtet løft, er gode.

– Når det gjelder økologisk, så har vi jo utredet veldig mye i det siste, og vi har identifisert flaskehalser som det må gjøres noe med, sier hun til Økologisk24.

– Én av utfordringene i dag er å få økologiske matvarer ut i markedet, mener Fjelltveit og peker på dagligvarekjedene.

Én av utfordringene i dag er å få økologiske matvarer ut i markedet, altså inn i dagligvarekjedene

Bodhild Fjelltveit

En annen utfordring er at dagens statistikk over produksjon og omsetning av øko-matvarer totalt sett ikke er god nok per i dag, mener hun.

– Debio, Statistisk sentralbyrå og Landbruksdirektoratet har mye bra øko-statistikk, men vi har ikke kontroll over importen av økologiske matvarer, påpeker Fjelltveit.

– Det er importen av økologiske matvarer som tar markedsandeler. Det betyr tap av verdiskapning som kunne gått til norske bønder og det norske samfunnet, framhever bergenseren.

– Etter styrevedtaket inviterer du alle som ønsker mer norsk økologisk produksjon og mat til å jobbe sammen om målet på 10 prosent. Hva ser du for deg framover?

– Ja, alle har sitt ansvar til å bidra i dette arbeidet. Og da mener jeg hele verdikjeden fra jord til bord. Det er viktig at alle drar i samme retning, svarer vestlendingen.

Hun peker blant annet på organisasjonene som er med i Landbrukets Økoløft, men også dagligvarekjedene i Norge. Hele verdikjeden, som nevnt.

Norges Bondelagets 1. nestleder er som sagt optimist.

Så lenge forbrukeren vil ha norske økovarer, så bør vi sørge for at de kan få dem. Jeg har tro på at vi får det til, sier Bodhild Fjelltveit.

Powered by Labrador CMS