Innen 2034 skal alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslippene i matsystemene. Det er i alle fall regjeringens mål.

Forskningsrådet

166,5 millioner kroner til nye forskningsprosjekter om mat og landbruk

Pengene går til 14 nye prosjekter. De skal gi økt kunnskap om bærekraftig fôr til husdyr, karbonomsetning og -lagring i jord, og sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag som dreier seg om bærekraftig fôr. Målet er at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslippene i matsystemene. Det skal skje innen 2034.

Kunnskap om karbonkretsløpet i jord er viktig for hvordan vi forvalter landbruksarealet, både for å unngå økte utslipp fra jord og for å kunne binde mer karbon i jord

Alt dette skal bidra til å bevare naturmangfold, utvikle en sterk fôringrediensindustri og øke forsyningssikkerheten i Norge. 

Forskningsrådet innvilger totalt 29,4 millioner kroner til tre prosjekter som bidrar til å styrke kunnskapsgrunnlaget på området. Prosjektene skal gi ny kunnskap om fôr til landbaserte husdyr, sett i et helhetlig ressurs- og forvaltningsperspektiv, skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.

Ni prosjekter får totalt 107 millioner kroner til å forskning som tar for seg sammenhengen mellom mat, miljø, klima og helse på en helhetlig måte. De skal styrke kunnskapsgrunnlaget som gjør Norge i stand til å håndtere utfordringer og gi løsninger for endringsbehov, tilpasninger, forebygging og prioriteringer, skriver departementet videre.

Jord er vårt viktigste karbonlager på land. Kunnskap om karbonkretsløpet i jord er viktig for hvordan vi forvalter landbruksarealet, både for å unngå økte utslipp fra jord og for å kunne binde mer karbon i jord. 

To prosjekter får til sammen 30 millioner kroner for å gi ny kunnskap om hvordan karbonomsetning, karbonbinding og karbonutslipp fra jord påvirkes av forvaltning, tiltak og driftsformer i jordbruk og skogbruk.

    En oversikt over de nye forskningsprosjektene finner du her, nederst på siden.

Powered by Labrador CMS