Nofima
Nye metoder for prosessering kan gi norsk tarenæring et løft
Forskere ved Nofima har gjort funn som kan gi en mer effektiv bearbeiding av sukkertare og bidra til å løse utfordringer som er knyttet til jod og tungmetaller i tareprodukter.
Resultatene er publisert i to artikler i det vitenskapelige tidsskriftet LWT - Food Science and Technology, opplyser matforskningsinstituttet.
Norge har som mål å produsere 300.000 tonn dyrket tare innen 2030. For å nå dette målet må det utvikles effektive metoder for å utnytte hele taren. I tillegg må man sikre at tareproduktene er trygge å spise. Det gjøres fordi flere taresorter inneholder en del jod, og derfor tester forskerne nye behandlingsmetoder for å redusere jodinnholdet.
Nye behandlingsmåter
Nofimas forskere i Stavanger er blant de fremste på området. De siste årene er nye behandlingsmåter for tare blitt testet. Pulserende elektriske felt, forkortet til PEF, viser seg å være lovende. Studiene viser at en kombinasjon av pulserende elektriske felt og blansjering kan redusere jod-nivået i sukkertare med opptil 94 prosent.
PEF er en energieffektiv og miljøvennlig metode som kan brukes til å trekke ut verdifulle komponenter fra taren, samtidig som man reduserer innholdet av uønskede stoffer.
-PEF-teknologien kan være et viktig verktøy for å øke utnyttelsen av tarebiomassen og gjøre tareprodukter tryggere å spise. Vi trekker ut forskjellige bestanddeler av taren, og utnytter disse på best mulig måte. Det er viktig å utnytte både prosessvann og tare for å sikre en bærekraftig produksjon, mener Marthe Jordbrekk Blikra, forsker ved Nofima.
Nye bruksområder
Studiene peker på flere mulige bruksområder for de ulike bestanddelene av behandlet tare. Selve taren kan brukes som matingredienser, jordforbedringsmidler eller fôringredienser. Væske fra tare inneholder mineraler, polyfenoler (komplekse molekyler med bioaktive egenskaper) og mannitol (søtningsmiddel) som kan brukes i mat-, helse- og kosmetikkprodukter, forklarer forskeren.
Når det gjelder PEF-teknologien kan den også være et viktig verktøy for å redusere energibruk ved tørking. Dette ser man for eksempel i potetindustrien ved produksjon av chips.
– Energibruk ved tørking er én av de store flaskehalsene for tarenæringen i Norge, men som sagt trenger vi mer forskning på dette feltet, sier Blikra.
En næring i vekst
Energibruk ved tørking er én av de store flaskehalsene for tarenæringen i Norge, men vi trenger mer forskning på dette feltet
Marthe Jordbrekk Blikra, forsker
For produsenter av tang og tare kan funnene bety nye muligheter for verdiskaping og produktutvikling. Ved å utnytte flere bestanddeler av biomassen kan man oppnå høyere lønnsomhet og redusere svinn.
– Resultatene fra denne studien gir oss verdifull innsikt i hvordan vi kan bruke sukkertare på en mer effektiv og bærekraftig måte, sier Blikra og legger til at det åpner for nye muligheter for norsk tareindustri og kan bidra til å øke produksjonen av sunne og trygge tareprodukter.
Tarenæringen er i vekst i Norge og det trengs mye forskning for å nå de ønskede målene. Her er noen områder Nofima mener det må forskes mer på:
- Hvordan tørking av tare kan gjøres effektivt ved lave temperaturer.
- Undersøke hvordan de ulike komponentene i taren blir påvirket av prosessering og lagring.
- Undersøke om smaken til tare blir påvirket av PEF-behandling, eller annen prosessering.
- Undersøke om ulike bestanddeler av tare har effekt på plantevekst, og om det kan brukes som gjødsel eller jordforbedring.
- Identifisere de mest nyttige og lønnsomme komponentene fra tare, og finne industrielle prosesseringsmetoder for å utvinne samtlige komponenter fra samme råstoff.
Nofima er godt i gang med forskning innenfor disse områdene, opplyser forskningsinstituttet. Det skjer både i Stavanger, Tromsø, Bergen og Ås.
Studien ble støttet av flere forskningsprosjekter, inkludert EU-prosjektet AlgaeProBANOS og Forskningsrådets prosjekt SUSKelpFood. Nofima deltar også i et stort europeisk prosjekt kalt Seamark med en økonomisk ramme på over 100 millioner kroner.
Høyt innhold av jod
Jod er viktig for kroppen, men for mye kan være negativt for helsen.
De fleste tarearter har høyt jodinnhold. Derfor jobber Nofima-forskerne med prosesser som kan redusere jodmengden. Hva som er grenseverdier for jod, varierer fra land til land. Ved bruk av PEF-teknologi og blansjering viser forskningen ved Nofima at jodverdien kommer under den franske maksimalgrensen, mens den fremdeles ligger over grenseverdiene i nabolandet Tyskland.
Jod er viktig for kroppen, men for mye kan være negativt for helsen.
Norge har ingen absolutte grenser, men matprodusenter har et overordnet ansvar om å lage trygg mat, og mange praktiserer dette ved å merke jodinnhold på forpakningen, skriver Nofima i en pressemelding.
Anbefalt dagsinntak for voksne er 150 mikrogram jod. Det er ikke anbefalt å overstige 600 mikrogram jod per dag for voksne, eller 200 mikrogram for barn. Andre matvarer som inneholder mye jod, er hvit fisk som sei og torsk.
Tørket tare best
Den beste måten å bruke tørket tare på, er som krydder. Det fungerer utmerket som smaksforsterker, og kan erstatte mye av saltet i maten. Et halvt gram blansjert og tørket tare, eller rundt en halv teskje, gir omtrentlig 250 mikrogram med jod.
Ønsker man å spise større mengder tare anbefales det å bløtlegge taren i vann først, så den sveller opp. Hvis man er usikker på om den har vært jodredusert før tørking, kan det være lurt å gi taren et oppkok før man spiser den. Vannet bør ikke inngå i suppe, understreker Nofima-forskerne.
Studien undersøkte også tungmetaller i tare. Selv om noen tungmetaller ble konsentrert under prosessering, var nivåene fortsatt innenfor trygge grenser ved moderat inntak, skriver instituttet videre.
På Nofimas hjemmeside finner du mer informasjon om tare til mat.