Tekstilavfall kan bli til ny tråd som kan brukes i nye produkter, men foreløpig finnes det ikke mange fabrikker i Norge som kan gjenvinne avfallet, medgir Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs.

Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

Industri for tekstilgjenbruk må først bygges

Kommunene skal nå legge til rette for utsortering av ødelagte tekstiler, men per i dag finnes det ikke nok fabrikker som kan gjenvinne og dermed bruke avfallet. Den industrien må først bygges, påpeker Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs.

Publisert Sist oppdatert

Direktør Svein Kamfjord understreker i en pressemelding at det per i dag ganske enkelt ikke er avsetning for alle fibre som tekstilene består av.

Derfor vil det ta litt tid før alle ledd i verdikjeden henger godt sammen, understreker han og viser til at også produsentene snart skal få et større ansvar for tekstilavfallet.

– En ordning der produsenter og importører får større ansvar, vil være viktig å få på plass raskest mulig, mener Kamfjord.

Tekstil – en ny del av avfallshåndteringen

– Materialgjenvinning av tekstiler er en ny del av avfallshåndteringen, understreker direktør Svein Kamfjord i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs.

Ved årsskiftet ble kommunene pålagt å legge til rette for utsortering av ødelagte tekstiler. Målet er å bruke materialene om igjen i nye produkter, noe som vil bidra til å få ned utslippene og redusere mengden avfall som går til forbrenning.

– Materialgjenvinning av tekstiler er en ny og viktig del av avfallshåndteringen, poengterer Svein Kamfjord.

– Ved å sortere tekstilavfall separat, kan materialene gjenvinnes og brukes til å lage nye produkter. Dette bidrar til en mer bærekraftig ressursbruk og reduserer behovet for å produsere nye råmaterialer, understreker han. 

Ødelagte tekstiler kan bli til ny tråd 

Ødelagte, tilgrisete eller våte sko, som ikke kan brukes som de er, kaster du i restavfallet. Våte og skitne klær og tekstiler går samme vei. 

En ordning der produsenter og importører får større ansvar, vil være viktig å få på plass raskest mulig

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

Men ødelagte tekstiler som kan materialgjenvinnes, skal heretter sorteres separat og leveres i henhold til kommunens avfallsordning. 

– Innbyggerne oppfordres også til å fortsette med reparasjon og ombruk av tekstiler, framhever direktøren.

– Ved å forlenge tekstilproduktenes levetid, reduserer vi behovet for å kjøpe nytt. Ombruksløsninger som å gi bort eller selge brukte klær, samt å benytte seg av returpunkter for tekstiler, er viktige tiltak for å redusere avfallsmengden. 

Husholdninger og næringslivet må nå sortere brukte klær, tekstiler og sko separat for å legge til rette for gjenbruk og materialgjenvinning.

– Viktig å unngå overforbruk

Han legger til at det er viktig å unngå overforbruk, slik at vi ytterligere kan redusere mengden tekstilavfall.

– Det innebærer å tenke nøye gjennom behovene før man kjøper nye klær og tekstiler, og heller investere i produkter av høy kvalitet – gjerne brukte – som varer lenger. Ved å ta bevisste valg, kan vi alle bidra til en mer bærekraftig fremtid, minner Kamfjord om.

Powered by Labrador CMS