Energibruk

Med bedre dyrevelferd på rugeriet, der kyllingene får fôr, vann og lys umiddelbart etter klekking, har Norsk Kylling også fått en positiv klimaeffekt, forteller en stolt direktør Hilde Talseth.

Norsk Kylling: bedre dyrevelferd gir lavere klimautslipp

At økt produksjon og lavere klimautslipp kan gå hånd i hånd, er Norsk Kylling et godt eksempel på. Siden 2020 har selskapet redusert utslippene i verdikjeden med 14 prosent, og samtidig produsert 11 prosent mer kylling. 

Publisert Sist oppdatert

Stikkordene er fornybar energi og mer energieffektiv drift. Denne kombinasjonen har ført til at kyllingprodusenten etter egne opplysninger har greid å redusere klimautslippene fra egne anlegg med 86 prosent. Og det siden 2020.

Kort om Norsk Kylling

  • Norsk Kylling i Orkanger drifter en helintegrert verdikjede for bærekraftig produksjon av hvit kjøtt og samarbeider med  142 bønder i Midt-Norge. 
  • I 2022 ble selskapet verdens første matselskap som la om hele produksjonen til European Chicken Commitment (ECC), en internasjonal standard for dyrevelferd.
  • Norsk Kylling AS er heleid av Rema 1000 og har store ambisjoner for vekst og utvikling. 

– Vi har satt oss ambisiøse mål, og er godt på vei mot målet om å redusere klimautslippene våre med 50 prosent innen 2030. Med fornybar energi har vi gjort store kutt fra egne anlegg. Nå jobber vi med å redusere utslippene fra leverandørene og innkjøpene våre, skriver Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling, i en pressemelding. 

Mer energieffektiv drift av slakteri og foredlinganlegg

Fra 2022 til 2023 har Trøndelagsbedriften Norsk Kylling redusert utslippene sine med 3 prosent (karbon per kilo/kylling). 

Reduksjonen kommer i hovedsak fra mer energieffektiv drift av slakteriet og foredlingsanlegget på Orkanger, og det nye rugeriet selskapet åpnet på Støren i 2023, som i liket med slakteriet er driftet på 100 prosent fornybar energi, opplyser kyllingprodusenten.

Bedre dyrevelferd gir lavere utslipp

Med bedre dyrevelferd på rugeriet, der kyllingene får fôr, vann og lys umiddelbart etter klekking, har Norsk Kylling også fått en positiv klimaeffekt. Den nye løsningen med fôr og vann, gir kyllingene bedre helse, som igjen gir lavere utslipp i hele verdikjeden.

– Det er godt å se at løsningene vi har valgt på dyrevelferd, også har en positiv effektiv på klimautslippene våre, fremhever direktøren. 

Det er ingen grunn til at vi skal bruke importert soya som proteinkilde i kyllingens fôr

Hilde Talseth, Norsk Kylling

– Produksjon av kylling har mange ledd, og når helsen til kyllingene blir bedre, kan vi bruke et fôr med lavere klimautslipp. Bedre helse gir også mindre svinn underveis, som igjen bidrar til at vi trenger færre kyllinger, og mindre energi i alt fra transport til produksjon.

– For oss handler dette om å ta ansvar, og at det er en helhet i det vi gjør på dyrevelferd, lavere utslipp og matsvinn, understreker Hilde Talseth. 

Har gjort biogass tilgjengelig for flere

I februar 2023 åpnet Norsk Kylling en ny biogass-stasjon på Støren og tok i bruk biogass-biler for transport av egg til og fra rugeriet. 

Overgangen til biogass har vært viktig for å redusere utslipp fra eget transportledd, og bidro til å redusere klimautslippene fra eggtransporten med 70 prosent i 2023, heter det videre i pressemeldingen. 

Norsk Kylling har åpnet en kommersiell fyllestasjon for biogass. Overgangen har redusert klimautslippene fra eggtransporten med 70 prosent.

Mangel på infrastruktur i Trøndelag førte til at selskapet måtte etablere en ny fyllestasjon for å realisere planene. 

Med støtte fra Enova, og sammen med Gildset Transport, åpnet selskapet en kommersiell fyllestasjon i februar 2023. 

– Når vi først skulle gå over til biogass, var det viktig for oss at arbeidet kom flere til gode. Med en ny kommersiell fyllestasjon har vi bidratt til at flere kan gå over til fornybar energi, forteller Hilde Talseth.

Skal kutte all soya fra kyllingfôret

For Norsk Kylling er likevel fôret som kyllingen spiser, det viktigste satsingsområdet for å redusere utslippene ytterligere. Hele 70 prosent av utslippene til selskapet kommer fra fôret som kyllingen spiser. 

Talseth forteller at både for havbruksnæringen og for kyllingproduksjon er klimafotavtrykket til fôret en stor utfordring. 

– Det er ingen grunn til at vi skal bruke importert soya som proteinkilde i kyllingens fôr. Norge har fantastiske ressurser i havet og på land. Sammen med gode partnere skal vi få fram alternativ som er kortreiste, lønnsomme og klimavennlige, sier direktøren. 

Innen 2030 har Norsk Kylling som mål å kutte all soya fra kyllingfôret og halvere klimautslippene sine, understreker selskapet i pressemeldingen.

Norsk Kyllings slakteri og foredlingsanlegg på Orkanger drives helt og holdent med fornybar energi.
Powered by Labrador CMS