Separat innsamling av tekstilavfall er siden årsskiftet blitt påbudt. Alle kommuner i Norge er blitt pålagt å ha innsamlingssystemer for tekstil som innbyggerne kan benytte seg av.

Til tross for ny sorteringsordning:

Mye mangler før tekstilavfall kan bli en gjenvinningssuksess

Siden 1. januar er det forbudt å kaste tekstiler i restavfallet. De skal nå samles inn separat for gjenbruk og materialgjenvinning. Problemet er imidlertid at det ikke står bedrifter klare til å sortere avfallet og få tekstilene inn i produksjonskjeden.

Publisert Sist oppdatert

I snitt kaster hver av oss mellom 10 og 15 kilo med klær og sko rett i restavfallet. Hvert år. Det er snakk om rundt 50.000 tonn tekstilavfall per år i Norge. Omtrent halvparten havner i restavfall som forbrennes, ifølge Naturvernforbundet. 

Mye av tekstilavfallet har endt opp på fyllinger i utlandet. Svært lite går i dag tilbake til nye produkter, understreker naturvernerne.

Ombruk og gjenbruk er framtiden

Det skal det bli slutt på, for nå skal brukte klær, sokker, og andre tekstiler kildesorteres. For ombruk og gjenvinning er framtiden, er slagordet som skal bli til virkelighet.

1. januar 2025 ble det innført nye krav til kildesortering for tekstil i Norge. Det betyr at det heretter er forbudt å kaste dem i restavfallet.

Samtidig er hver kommune og virksomhet (!) nå pålagt å sørge for at tekstiler samles inn separat fra annet avfall. Tekstilavfallet skal kunne leveres inn til gjenvinningsstasjoner og returpunkter. 

Lite av det som skal skje etter at kommunene har hentet inn tekstilavfallet, er på plass. Det blir derfor spennende å se hvor raskt miljøeffekter oppnås

Janne Gillgren, fagrådgiver for bærekraftig forbruk i Naturvernforbundet

Målet med den nye kildesorteringsordningen for tekstil er å redusere mengden tekstiler som i dag havner i restavfallet, legge opp til bedre gjenvinning og ta konkrete grep for å få ned belastningen på natur, klima og miljø. Sirkulærøkonomi i praksis, med andre ord.

Den norske ordningen er delvis basert på EUs tekstilstrategi som EU-kommisjonen lanserte i mars 2022 – som en del av den grønne given for et mer bærekraftig Europa. 

Den inneholder flere tiltak for å redusere miljøbelastningen fra tekstiler, inkludert krav til økodesign, forbud om destruering av usolgte klær og tiltak for å begrense utslipp av mikroplast. 

Mye som mangler

Tekstilreturordningen ser lovende ut, men så langt bare på papiret, ser det ut som, for det mangler flere viktige verktøy for at dette skal kunne bli en sirkulær suksess, til fordel for både menneskene og kloden. 

Janne Gillgren er fagrådgiver for bærekraftig forbruk i Naturvernforbundet.

Per i dag står nemlig ikke virksomheter klare til å sortere avfallet, eller faktisk få tekstilene inn i produksjonskjeden, påpeker Naturvernforbundet som også trekker fram at mulighetene for å eksportere tekstilavfall er blitt strammet inn.

– Lite av det som skal skje etter at kommunene har hentet inn tekstilavfallet, er på plass. Det blir derfor spennende å se hvor raskt miljøeffekter oppnås, mener Janne Gillgren, fagrådgiver for sirkulær økonomi i Naturvernforbundet.

Utvidet ordning for produksjonsansvar varslet

Hun viser til at det er varslet en rekke tiltak framover, som til sammen skal få ned tekstilvolumene.

For eksempel vil en utvidet produktansvarsordning pålegge dem som selger tekstiler et større økonomisk og kvalitetsmessig ansvar. Det innebærer også et ansvar etter at produktet er kjøpt og brukt. 

– Inntil en slik produktansvarsordning er på plass, vil kostnadene med avfallshåndtering belastes kommunene, og dermed folk gjennom renovasjonsavgiftene, gjør Gillgren oppmerksom på.

Inntil en slik produktansvarsordning er på plass, vil kostnadene med avfallshåndtering belastes kommunene, og dermed folk gjennom renovasjonsavgiftene

Nye forretningsideer i vente?

Et spennende spørsmål er om utsortering av tekstilavfall, EUs tekstilstrategi og den nye norske ordningen kan føre til nye forretningsideer på feltet.

Det forventes i alle fall en teknologisk utvikling for sortering og resirkulering av tekstiler og tekstilfibre, noe som vil legge til rette for nye forretningsmodeller og -ideer, er Naturvernforbundet overbevist om.

Men du trenger ikke å vente, for enhver kan allerede bidra i dag, mener naturvernerne. Her er seks gode råd:

  • kjøp færre plagg
  • kjøp plagg som kan repareres
  • unngå design med kort levetid
  • velg naturfibre, og unngå syntetiske materialer (plast)
  • gi bort eller bytt bort plagg du ikke bruker lenger
  • invitér til klesbyttedag eller bakgårdssalg.

Dette bør du tenke på før du kvitter deg med tekstiler

Vi skal selv vurdere i hvilken av disse tre kategoriene tekstilene passer inn i som vi vil bli kvitt, opplyser Naturvernforbundet. 

1. Ombruk: Tekstiler som er hele, rene og brukbare, er ikke avfall. De omfattes derfor ikke av den nye innsamlingen. Kommunene skal ikke overta bruktmarkedet for klær. Slike klær skal til ombruk ved at de enten gis bort til noen som kan bruke dem, byttes til et annet plagg på klesbyttedag eller leveres inn i en kontainer for brukte klær. Flere ideelle organisasjoner har slike.

2. Tekstilavfall: Dette er den nye avfallstypen som skal skilles fra restavfall. Tekstiler som er ødelagte, utslitte eller har flekker som ikke går bort i vask, kan bli resirkulert. De kan enten repareres, endres eller materialgjenvinnes og bli til nye tekstiler. Det forutsetter at tekstilene er tørre når de leveres.

3. Restavfall: Tekstiler som er fuktige, mugne eller tilsmusset med olje eller maling, skal sorteres og leveres som restavfall.

Det er ikke satt krav om henteordninger (ved hver husholdning), slik at innsamlingsstasjoner hvor den enkelte skal bringe sitt tekstilavfall, nok vil bli en vanlig løsning, understreker Naturvernforbundet.

Så om du lurer på hvor du skal gjøre av den gamle skjorta di, må du gjøre en vurdering: er den brukbar for andre, gi den bort. Mangler det noen knapper eller har en revne, levér den som tekstilavfall. Og har du sølt maling på den, kast den i restavfallet.

Powered by Labrador CMS