Svenn Ivar Fure, konsernsjef i Felleskjøpet, Ås-bonde Svein Bjerke og landbruks- og matminister Geir Pollestad inspiserer Bjerkes kornåker. Avlingen ser lovende ut.

Sesongens første prognose

Årets kornavling blir trolig 50 prosent større enn den i 2023 

Sesongens første kornprognose anslår en økning i avlinga på nesten 50 prosent fra i fjor, ifølge Felleskjøpet Agri.

Publisert Sist oppdatert

Felleskjøpet Agri, som er markedsregulator for korn, anslår en samlet avling på korn, erter og oljefrø på 1.270 000 tonn. Det er 47 prosent høyere enn i fjor og 7 prosent over snittet de fem siste årene.

Fjorårets sesong førte til at det ble sådd generelt mindre høstkorn. Og mens fjorårets kornavling ble sterkt påvirket av både tørke og flom, tror markedsregulator på et bedre år denne sesongen.

– Vi tror på et gjennomsnittsår, noe som er betydelig bedre enn fjoråret. Det er viktig å poengtere at augustprognosen er usikker. Skuronna er så vidt i gang, mye kan endre seg, men starten på sesongen ser lovende ut, sier seniorrådgiver Astrid Een Thuen hos Felleskjøpet Agri.

Mye bygg og hvete

Tilgangen på mathvete ligger an til å nærmest tredoble seg sammenlignet med i fjor. Prognosen på mathvete er likevel 15 prosent under femårssnittet.

Det ventes også god tilgang på bygg og havre den kommende sesongen. Bygg er det mest dyrkede kornslaget i Norge, og det anslås en innhøsting på over 650.000 tonn bygg – en økning på 47 prosent fra i fjor.

Havre anslås rundt 300.000 tonn, opp hele 56 prosent fra i fjor.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) er forventningsfull og spent forut for årets kornhøst.

– Siden korn utgjør en firedel av energien i maten vi spiser, er mer og bedre korn nøkkelen til økt selvforsyning. Lykkes vi ikke med korn, lykkes vi ikke med å øke selvforsyningen, sier Pollestad.

Han påpeker at den norske matkorndyrkingen har hatt en fantastisk utvikling gjennom mange tiår.

– Fra nesten ingenting i 1970 til toppåret 2022, da 80 prosent av det kornet nordmenn spiste, var dyrket i Norge. Denne utviklingen har bidratt til en vesentlig økning av selvforsyningen vår. Nå har bransjen som mål at 90 prosent av matkornet skal være norsk.

Powered by Labrador CMS