Omstillingen fra bås- til løsdriftsfjøs innen 2034 er et prioritert støtteområde. Utfordringene med dette er særlig store i Vestland fylke og enkelte områder i Innlandet. På arkivbildet vises kuer i løsdriftfjøset på Jordmoen i Tynset.

Innovasjon Norge

Bøndene benytter seg godt av investeringstilskuddene

Nesten 90 prosent av rammen for investeringstilskudd i landbruket er brukt opp så langt i år, viser tall fra Innovasjon Norge. 

Publisert

– Tallene tyder på at grepene vi har tatt i jordbruksoppgjøret de siste årene, med både økt tilskuddsramme til investeringer og høyere tilskudd per prosjekt, har bidratt til å få fart på nødvendige investeringer i landbruket, mener landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).

Årets bevilgede totalramme for investeringstilskudd i landbruket utgjør i overkant av 1.111 millioner kroner, altså rundt 1,1 milliarder kroner.

Tilskuddene skal bidra til omstilling og utvikling innen både tradisjonell landbruksproduksjon og andre landbruksbaserte næringer som bruker ressursgrunnlaget som finnes på landbrukseiendommen, heter det noe kryptisk i pressemeldingen til Landbruks- og matdepartementet.

I jordbruksoppgjøret for 2023 ble det bestemt at investeringer i løsdrift av landdyr skulle prioritere. Det ble derfor satt av en nasjonal pott på 100 millioner kroner til lausdriftproduksjon i fylker som hadde brukt opp sine egne rammer. 

Allerede i juni var potten på 10 millioner kroner til løsdriftsinvesteringer i Møre og Romsdal (to prosjekter) og i Rogaland på 90 millioner (24 prosjekt) brukt opp.

Den nasjonale potten for investeringer i løsdrift av husdyr på 100 millioner kroner er per i dag brukt opp, opplyser departementet.

Powered by Labrador CMS