Salgstall

I år vil annenhver solgte tomat være norskprodusert, opplyser Bama. Ytterst få av dem er økologiske.

Bama går mot rekordsalg av norske tomater, men kun 1 prosent er økologisk produsert

Bamas prognose for 2024 tilsier at de for første gang kommer til selge mer norske enn utenlandske tomater. Kun 1 prosent av de norske er økologiske, opplyser konsernet som driver med engroshandel.

Publisert Sist oppdatert

Bama melder om rekordsalg av norske tomater, igjen. I fjor utgjorde norske tomater 48 prosent av Bamas totale tomatsalg. For inneværende år spår konsernet at andelen vil øke til 52 prosent. Det betyr at annenhver solgte tomat er norsk. 

Bama Gruppen AS er et norsk næringsmiddelkonsern som driver engroshandel med importerte og norskproduserte ferskvarer som for eksempel frukt, grønnsaker og blomster. 

Systematisk satsing

– Dette er et resultat av systematisk satsing på norske tomater over flere år, fremhever Elisabeth Rittfeldt, tomatsjef i Bama, i en pressemelding. Hun regner med at det blir solgt rundt 11.000 tonn norsk-produserte tomater i 2024.

– De norske produsentene tar stadig steg og blir enda bedre. Det kan forbrukerne nyte godt av, når de får kjøpt enda mer av norskproduserte tomater, roser tomatsjefen.

Kun 1,16 prosent økologisk i 2023

Økologisk24 spurte Bama om hvor mange av de norske tomatene som er økologiske og fikk oversendt salgstallene for 2022 og 2023.

2023: 1,16 prosent av alle tomater som Bama solgte, var økologiske.

2022: 1,09 prosent av alle tomater som Bama solgte, var økologiske.

Elisabeth Rittfeldt er kategorisjef for tomater i Bama.

Det betyr en økning på 0,07 prosent, eller 7 promille.

– Økologiske tomater er en liten, men viktig del av vårt tomatsalg, som sikrer valgmuligheter for dem som ønsker å handle økologisk, understreker Elisabeth Rittfeldt og opplyser at alle butikker har mulighet til å bestille økologisk hos Bama.

Bamas kommunikasjonsavdeling opplyser at deres øko-produkter er noe som varierer gjennom året, basert på sesong og tilgang. Et anslag tilsier at konsernet har rundt 80 ulike produkter, som strekker seg fra det meste av grønnsaker til spirer, sopp og ulike juicer.  

Videre understreker Bama at det ofte er butikkene med størst utvalg som også har flest økologiske produkter.

Powered by Labrador CMS