Dan Olav Sæbø med det synlige beviset på at Apal sideri har vunnet Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Rogaland. Her sammen med fylkesordfører Ole Uealand og direktør for Innovasjon Norge i Rogaland, Kari Holmefjord Vervik.

Bedriftsutviklingspris til Apal Sideri

Dan Olav Sæbø og Apal sideri sikret seg Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Rogaland fylke for 2024. 

Publisert Sist oppdatert

Det var fylkesordfører Ole Ueland (H) som delte ut prisen til Apal sideri på Sæbø i Hjelmeland kommune foran et fullsatt Rogaland fylkesting i Stavanger. 

Dette er en utrolig kjekk anerkjennelse for det vi gjør og en veldig god inspirasjon til å jobbe videre

Dan Olav Sæbø, Apal sideri

–  Dan Olav er én av de aller beste lokalmatprodusentene vi har i Rogaland og det regionale partnerskapet er veldig glad og stolt over å kunne gi ham BU-prisen i Rogaland 2024. Vi mener at han er en meget verdig representant for landbruket i Rogaland og ønsker han lykke til i den nasjonale konkurransen, sa Kari Holmefjord Vervik, juryleder og regiondirektør for Innovasjon Norge Rogaland. 

Prisvinneren var strålende fornøyd, men også overrasket.

– Denne så jeg ikke helt komme, sa vinneren etter å ha mottatt prisen.

– Dette er en utrolig kjekk anerkjennelse for det vi gjør og en veldig god inspirasjon til å jobbe videre, for vi skal bli enda større, lovet en glad Dan Olav Sæbø. 

Som ung tømrer i Stavanger ble Sæbø inspirert til å lage sider på hjemmegården i Ryfylke og presset to opplag med sider som ble blandet til det som ble Sølvsideren. Denne ble sendt inn og vant Worlds Cider Award i 2020. Det ble starten på et fantastisk sidereventyr, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

  • Hvert år deler Innovasjon Norge ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. 
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. 
  • Hvert år blir det kåret én vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250.000 kroner.
  • Juryen i Rogaland har bestått av Innovasjon Norge Rogaland, Rogaland Bondelag, Rogaland Fylkeskommune,  NHO Rogaland og Statsforvalteren i Rogaland. 

Den opprinnelige planen var at sideren skulle være bigeskjeft med produksjon på 2.000 liter årlig, men denne har han nå lagt bort. Nå er sideren hovednæringen med 45.000 liter sider produsert i året. 

Nå selges det Apal-sider på Vinmonopol og taxfree-butikker landet rundt, i tillegg selges det fra gårdens gårdsutsalg. 

Apral Sideri har dessuten bygd gårdsbutikk og et lokale for arrangement, Apal-stova, der sideren blir servert. Besøkende blir også invitert på omvisning gjennom fruktfeltene og på selve sideriet. 

Det er bygget topp moderne fasiliteter på gården innerst i Ryfylke, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding. I fjor var det 3.500 besøkende. 

Den store satsingen på fruktdyrking og foredling i Ryfylke de siste årene har vært med på å legge grunnlaget for dette eventyret.

«Dan Olav bidrar virkelig til å videreutvikle dette miljøet. Han er aktiv i Sider-miljøet på Vestlandet og jobber i tillegg sammen med andre lokalmat-aktører for å fremme det beste Rogaland har å by på», ivrer juryen.

Powered by Labrador CMS