Det dyrkes et stort mangfold av grønnsaker, frukt og blomster i markedshager og småskala gartnerier rundt Bergen.

Bondens Grøntmarked i Bergen puster liv i god gammel lokalmat-tradisjon

Hver lørdag, fram til 12. oktober, vil bergensere og tilreisende finne ferske, lokalproduserte grønnsaker, frukt, bær og blomster på Fisketorget.

Publisert Sist oppdatert

Initiativet bringer tilbake en gammel tradisjon hvor lokale bønder selger ferske, sesongbaserte produkter direkte til innbyggerne.  

Fram til slutten av 1900-tallet ble det produsert store mengder frukt, grønnsaker og blomster i Bergen og omliggende kommuner, og mange bønder reiste til byen for å selge varene sine i høysesongen.

Mange av produktene vil være økologiske

Katinka Kilian, Bybonden i Bergen

Med oppstart av Bondens Grøntmarked vekkes denne tradisjonen til live igjen, skriver organisasjonen Bondens marked i en pressemelding. 

Mange aktører bak

Bak initiativet står Bybonden, Bondens marked Bergen og lokale gartnere og bønder. Bymiljøetaten i Bergen kommune har lagt til rette og markedshageprosjektet til Bondens marked Norge har også bistått, mens Vestland fylkeskommune har bidratt med økonomisk støtte.

– Lokale gartnere og småbønder vil tilby sesongens duggfriske blomster, grønnsaker og bær. Utvalget vil variere med sesongen. I juni og juli kan du finne sommergrønnsaker som reddik, salat, fersk løk og tomat, mens rotgrønnsaker og norsk frukt vil dominere i august, forteller Katinka Kilian fra Bybonden i Bergen som er prosjektleder for produsentsamarbeidet.  

Kort om Bondens marked

  • På Bondens marked kan du kjøpe mat direkte fra bonden. Produktene vil variere gjennom sesongen og fra marked til marked. Som oftest vil du finne ost, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker.
  • Bondens marked Norge er prosjekteier av «Robust småskala grønt» som støttes økonomisk av Landbruksdirektoratet.  
  • Les mer på markedshage.no

– Mange av produktene vil være økologiske, understreker hun. 

– Sammen med mange andre har vi mobilisert over flere år for å skaffe kundene lokale grønnsaker og blomster, derfor er det ekstra hyggelig å se dette bugnende utvalget, sier Randi Ledaal Gjertsen i Bondens marked Norge. 

Håper på varm velkomst

– Vi ønsker å gi bergenserne et tydelig forhold til norsk sesong, vareutvalg og kvalitet. Vi håper de tar varmt imot oss slik at dette kan bli et marked som vokser med årene og blir en del av manges handlevaner, sier Katinka Kilian fra Bybonden.

Som vanlig vil Bondens marked i Bergen arrangeres jevnlig. Disse dagene vil grøntmarkedet delta som en del av Bondens marked. 

Datoene finner du på bondensmarked.no.

Bondens Grøntmarked arrangeres lørdager fra klokken 10 til 16.

Powered by Labrador CMS