Matpriser

Norgesgruppen hadde de beste innkjøpsbetingelsene i fjor, viser en ny kartlegging.

Dagligvareaktørenes innkjøpspriser
blir stadig likere

Norgesgruppen hadde de laveste innkjøpsprisene i fjor, men forskjellene mellom dagligvarekjedene er blitt betydelig redusert siden 2017, viser en kartlegging som Konkurransetilsynet har stått for.

Publisert Sist oppdatert

Konkurransetilsynet har siden 2017 kartlagt forskjeller i innkjøpsprisene til Norgesgruppen, Coop og Rema fra et utvalg leverandører. 

Akkurat som tidligere undersøkelser viser også årets kartlegging at Norgesgruppen får lavere innkjøpspriser, altså bedre betingelser, enn de to andre kjedene. Kartleggingen for 2023 viser imidlertid at prisforskjellene fortsetter å minke, akkurat som de har gjort siden tilsynet startet med sin kartlegging i 2017.

Fortsatt betydelig forskjeller

Våre undersøkelser tyder på at kjedene selv kan gjøre tiltak for å få lavere innkjøpspriser.

Beate Milford Berrefjord, Konkurransetilsynet

Det er fremdeles stor variasjon mellom leverandørenes prisforskjeller til kjedene, understreker Konkurransetilsynet i en pressemelding. Noen leverandører har små prisforskjeller, andre har større, og for en del enkeltleverandører er det stor variasjon i prisforskjellene gjennom perioden fra 2017 til 2023. 

Selv om forskjellene mellom Norgesgruppen og de to andre kjedene ikke er ubetydelige, viser tallene en klar nedadgående trend, heter det blant annet i meldingen.

Ulikheter i kjedenes samarbeid med leverandørene

– Forskjellene i innkjøpspriser kan blant annet forklares med ulikheter i kjedenes samarbeid med leverandørene. Våre undersøkelser tyder på at kjedene selv kan gjøre tiltak for å få lavere innkjøpspriser. Dette har vært relevant for tilsynets klare anbefaling om ikke å innføre en forskrift som regulerer innkjøpsprisene, siteres avdelingsdirektør Beate Milford Berrefjord.

Mer om innkjøpspriser

  • Innkjøpsprisene er et resultat av forhandlinger mellom leverandør og dagligvarekjede, der kjedene gir ulike motytelser i bytte mot lavere pris. 
  • Slike motytelser kan være logistikktjenester, varepåfylling, markedsføring og kampanjer i butikkene. 
  • Under kartleggingen for 2022 opplyste Konkurransetilsynet at reduksjonen i prisforskjeller fra 2021 til 2022 delvis skyldtes flere motytelser og kampanjeaktiviteter fra Rema og Coops side. 
  • Motytelser og kampanjeaktiviteter er også én av årsakene til nedgangen på prisforskjellene fra 2022 til 2023.
  • Kilde: Konkurransetilsynet

Arbeidsgiverforeningen NHO Mat og Drikke, som blant annet organiserer matprodusenter, er positiv til kartleggingene fordi de bidrar til bedre kjennskap om konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet.

–  Vi merker oss at Konkurransetilsynet peker på at kjedene selv kan gjøre tiltak for å få lavere innkjøpspriser, og at dette har vært relevant for tilsynets klare anbefaling om ikke å (forskrifts)regulere innkjøpsprisene. Denne vurderingen deler vi fullt ut, fremhever Petter Brubakk i NHO Mat og Drikke.

NB! Konkurransetilsynet offentliggjør ikke opplysninger om størrelsen på innkjøpsprisforskjellene, fordi disse opplysningene kan avsløre forretningssensitiv informasjon, skriver tilsynet på nettsidene sine.  

Powered by Labrador CMS