Fokhol Gård er én av de nominerte til Debioprisen og driver med biodynamisk/økologisk jordbruk. Den eies av Stiftelsen Fokhol Gård, en ideell og allmennyttig stiftelse. Fokhol ble overtatt fra Stange kommune i 1990 etter nesten 100 års kommunal eie.

De nominerte til Matprisen 2024 er klare

Bakere, ystere, fiskere, matbutikker og restauranter er alle blant de nominerte til Matprisen. De representerer bredden av aktører som tenker og handler bærekraftig og økologisk – fra fjord og jord til butikk og bord, roser juryen. 

Publisert Sist oppdatert

Dette er de nominerte til Matprisen 2024

Matprisen:

  • Camphill Norge
  • Grindal Ysteri (Trøndelag)
  • Hanen

Årets kjøkken:

  • Holmen Lofoten (Nordland)
  • Kvitnes gård (Nordland)
  • Varemottaket (Oslo)

Årets produsent:

  • Grindal Ysteri (Trøndelag)
  • Halvors Tradisjonsfisk (Troms)
  • Juviksild (Møre og Romsdal)

Årets råvareprodusent (ny):

  • Astrid Bjørnson (Vestfold)
  • Huseby gård (Vestfold)
  • Skjærgaarden gartneri (Vestfold)

Debioprisen:

Årets storkjøkken:

  • Kreativ Catering (Oslo)
  • Øyafestivalen (Oslo)
  • Åpent Bakeri (Oslo)
  • Årets salgskanal:

  • Eide Handel (Troms)
  • Haneborg gård (Akershus)
  • Norganic

Årets formidler:

  • Framtiden i våre hender
  • Matjungelen
  • Norges Bygdekvinnelag
Det er søstrene Turid og Ragnhild Nordbø som driver Grindal Ysteri i Rennebu, Trøndelag. De er nominert i to kategorier til Matprisen 2024.

I år arrangeres Matprisen for ellevte gang.  Etter en lengre vurderingsprosess har Matprisens uavhengige fagjury funnet fram til vi 24 mennesker, organisasjoner og virksomheter – fra et rikt utvalg av kandidater. Alle kjennetegnes av å sette bærekraftig mat og drikke i sentrum for sitt virke, skriver Matprisen i en pressemelding.

Matprisen hyller og løfter fram folk fra hele næringskjeden som bryr seg om miljømessig og sosial bærekraft, økologi, god dyrevelferd, lokal produksjon, sunn havforvaltning og et landbruk som verner om jorda og naturmangfoldet. 

Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid.

Matprisen arrangeres av Debio Marked i samarbeid med Debio, Stiftelsen Norsk Mat, Asko Servering, Hurtigruten, Matvalget, Nores, Norges Bondelag, Norrøna storkjøkken, Salsus, Thon Hotels og flere venner, opplyser Debio Marked.

I år avholdes prisutdelingen mandag 11. november, på Sentralen i Oslo. Da vil vinnerne i alle kategoriene annonseres.

Prisen har ni kategorier: 

  • Matprisen
  • Årets kjøkken
  • Årets storkjøkken
  • Årets produsent
  • Årets råvareprodusent (som er ny i år).
  • Debioprisen
  • Årets formidler
  • Årets salgskanal 
  • Årets utfordring
  • Under prisutdelingen deles også ut det årlige stipendet fra KokkeKarlas Legat som går til en ung kvinnelig kokk. 

Bredden i nominerte viser at det tas tak i dagens utfordringer knyttet til dyrevelferd, biologisk mangfold og lokale verdikjeder fra ulike vinkler – hvis man våger, kommenterer juryen.

Det er mange her i landet som fortjener ros og heder, men kanskje spesielt de aktørene i Mat-Norge som står fram som ledestjerner for sine bransjer, mener folkene bak Matprisen. 

– Ved å velge produksjonsformer hvor bærekraft og økologi står i sentrum, kombinert med nytenking og målrettet innsats, bidrar de til å fremme et matsystem med større mangfold, flere muligheter og sterkere tilhørighet – til det beste for mennesker, dyr og miljøet rundt oss, poengterer jurymedlem og økobonde Ingri Rosén Guren.

Én av de nominerte, Grindal Ysteri, er i år blitt nominert til to priser. «I Rennebu har de to søstrene Turid og Ragnhild Nordbø funnet en måte å la kulturlandskap og natur gå i ett, og hvor håndverk og hensyn til både dyr og naturen de er i utgjør en del av ostenes egen terroir» skriver juryen om ysterne. 

Selv sier de dette om nominasjonen:

– Som bonde og yster må man være pragmatisk og hver dag veie ulike hensyn opp mot hverandre; mennesker, dyr, miljø og økonomi. Nominasjon til Matprisen er for oss er en anerkjennelse av det vi gjør, og at vi greier å formidle maten og landbruket vi tror på, sier Turid Nordbø som er daglig leder i Grindal Ysteri.

I år er de to nordligste fylkene godt representert, skriver arrangørene bak prisen videre. 

Eide Handel, Halvors Tradisjonsfisk, Holmen Lofoten, Kvitnes gård og Lofoten Seaweed kommer alle fra Nordland eller Troms og Finnmark. Eide Handel, Halvors Tradisjonsfisk, Lofoten Seaweed, sammen med Juviksild fra Møre og Romsdal, utgjør et historisk sterkt havinnslag i Matprisen.

Powered by Labrador CMS