Glimt fra Debio Markeds Matsymposium i 2023, med et tydelig budskap: «Planeten setter rammene, og de er ikke diskutable.»

Opplyst samtale om maten som mål

Debio Marked inngår samarbeid med Nasjonalmuseet om matsymposium

Debio Markeds Matsymposium vil i år foregå på Nasjonalmuseet i Oslo, mens utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted» vises. Det er andre gang symposiet arrangeres. I år er datoen 13. juni.

Publisert Sist oppdatert

Med tittelen «Havet, jorden og menneskene» skal symposiet samle mennesker som bidrar til å forandre verden gjennom maten: bønder, restaurantbransjen, matindustrien, forbrukere, forskere, studenter, formidlere, filosofer, designere og kunstnere, skriver Debio Marked i en pressemelding.

Matsymposium er et dagsarrangement, med formål om å demokratisere samtalen om maten. Det er Debio Marked som står bak Matsymposium som altså gjennomføres i samarbeid med Nasjonalmuseet  i år. 

Symposiet er initiert av Else Skålvoll Thorenfeldt og Idun Bjerkvik Leinaas. 

Og disse er med i komiteen som skal bidra til utformingen av programmet: 

  • Ellen Marie Forsberg, seniorrådgiver i avdelingen næring og klima i Østfold Fylkeskommune
  • Halvar Ellingsen, kokk og driver av Kvitnes gard
  • Karen V. Lykke, professor ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo (UiO)
  • Martin Braathen, seniorkurator samling og utstilling ved Nasjonalmuseet
  • Sophia Efstathiou, seniorforsker ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap, NTNU i Trondheim.
Idun Bjerkvik Leinaas, kommunikasjons- og markedsleder i Debio Marked.

Dagens matproduksjon står overfor en omfattende omstilling. For å mestre denne omstillingen, er det nødvendig å styrke tverrsektorielle samarbeid og legge til rette for at flere stemmer kommer til orde, mener Debio. 

«Sentralt står en norsk og nordisk matproduksjon som bidrar til levedyktige økosystemer, bedre ressursutnyttelse og verdige arbeidsforhold – og som sikrer god dyre- og folkehelse», understreker arrangørene i pressemeldingen. 

Ønsker en opplyst samtale om mat

Matsymposium 2025 har som mål å skape, dele og redistribuere meningsfulle ressurser og tilnærminger til havet, jorden og menneskene. 

Derfor involveres stemmer fra matprodusenter, kokker, kunstnere, designere, forskere, filosofer og antropologer, for å samtale om hvilket jordbruk og havbruk vi vil ha, om matmakt, om mat som identitet og mat som kulturbærer.

Debio Marked gleder seg stort over å ha fått Nasjonalmuseet med på laget. 

– Gjennom arrangementet ønsker vi å skape en opplyst samtale om havbruk og fiskeri, havet, fjordenes og jordens tilstand, økologi og natur, tradisjoner og innovasjon, og ikke minst menneskenes plass i dette landskapet, forklarer kommunikasjons- og markedsleder Idun Bjerkvik Leinaas.

– Denne samtalen passer godt sammen med Nasjonalmuseets utstilling, mener hun.

Den offentlige diskursen om økologisk landbruk er én av mange som vi opplever ville vært annerledes om flere ble invitert inn i samtalen

Idun Bjerkvik Leinaas, Debio Marked

Ny nordisk mat var en bevegelse som oppsto i Norden på begynnelsen av 2000-tallet, og som siden har vokst til å bli et internasjonalt fenomen.

Gjennom utstillingen viser Nasjonalmuseet hvordan matbevegelsen vokste sammen med andre kulturelle tendenser i samtiden. 

Ingrid Røynesdal, direktør ved Nasjonalmuseet.
Ingrid Røynesdal, direktør ved Nasjonalmuseet, gleder seg til å være vertskap for årets utgave av Matsymposiet.

Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal gleder seg til å være vertskap for årets Matsymposium, sammen med Debio Marked. 

– Utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted» viser at interessen for det nære landskapet og bruken av lokale materialer og råvarer er noe som har forent matkultur, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst i Norden i de siste tiårene, understreker hun. 

– Med Matsymposiet har vi en flott arena for å ta denne samtalen videre, på tvers av fagområder og publikumsgrupper, fremhever Røynesdal.

Annerledes diskurs om økologisk landbruk? 

– For oss har det vært et savn etter en samtale og en møteplass hvor man kan diskutere forholdet mellom estetikk og mat og mellom landbruk og samfunn – hvor man snakker over fagdisipliner og sektorer, forteller Idun Bjerkvik Leinaas i Debio Marked. 

– Den offentlige diskursen om økologisk landbruk er én av mange som vi opplever ville vært annerledes om flere ble invitert inn i samtalen, er hun overbevist om. 

– Samarbeidet mellom oss og Nasjonalmuseet er et forsøk på å gi plass til en slik demokratisering av samtalen om maten vår. Vi gleder oss, understreker Leinaas.

Powered by Labrador CMS