Melk er sunt, året rundt. Økologisk melk fortsetter sin oppløftende salgsutvikling.

Økte omsetningen til 6 prosent av totalen

Det går framover med øko-melken

Økologisk melk utgjorde 6 prosent av det totale salget i årets ni første måneder, noe mer enn i samme tidsrom i 2023. Øko-melken fortsetter dermed sin forsiktige ferd mot bedre omsetningstider.

Publisert Sist oppdatert

2024 har definitivt vært et godt år for meierisektoren. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (kort sagt, Melk) har derfor trukket fram fem gode nyheter som du kan lese om HER.

Én av dem er melkesalget i landet. Tredje kvartal av 2024 viste seg å være det beste kvartalet på mange år, totalt sett for melkekategorien, framhever Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. Melkesalget steg nemlig med 2,4 prosentpoeng, sammenlignet med samme periode i fjor. 

Blant bidragsyterne til dette er helmelk, som i årets tredje kvartal økte med 8,3 prosent, og som har sett en jevn økning gjennom hele året.

Mangler omsetningstall fra småskalaprodusenter

Vi har ikke omsetningstall fra småskalaprodusenter der det nok benyttes en stor grad av økologisk melk

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk

Økologisk24 ville selvfølgelig gjerne vite hvordan det har gått med salgsutviklingen av økologisk melk og tok kontakt med kommunikasjonsavdeling i Melk.  

Av hvit søtmelk uten smak, som ble solgt i årets ni første måneder, utgjorde økologisk melk 6 prosent, opplyser Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver og presseansvarlig i Melk. Her er det snakk om summen av helmelk, lettmelk og skummet melk.

Tallene gjelder melk som er blitt distribuert av Tine, Q-meieriene og Rørosmeieriet gjennom dagligvare og storhusholdning, presiserer hun. 

– Vi har ingen oversikt for andre kategorier meieriprodukter, men andelen økologisk som selges innen disse, er liten. Vi har heller ikke omsetningstall fra småskalaprodusenter der det nok benyttes en stor grad av økologisk melk, understreker Glemminge Arnesen overfor Økologisk24.

Som ellers i store deler av økologisk matproduksjon, er den offisielle øko-statistikken (så langt) nokså mangelfull. Det gjelder også øko-melk, viser det seg, men tallene gir likevel en indikasjon på en god utvikling gjennom årenes løp. 

Kryper oppover

En positiv utvikling som det lett kan leses ut av denne oversikten over tidsrommet 2007 til og med 2023:

Pen stigning fra et lavt nivå: Andelen økologisk melk av totalt solgt søtmelk uten smak utgjorde 1,7 prosent i 2007. Så langt i 2024 ligger den på 6 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk).

Det interessante og oppløftende er, for både økoprodusenter og økokonsumenter, at omsetningen har jevnt over vært økende helt siden 2012, med unntak av pandemiåret 2022. 

I 2012 utgjorde salget av økologisk melk 1,6 prosent av totalen. Etter årets ni første måneder i år ligger andelen på 6,0 prosent, nesten en firedobling. Og da er altså økomelk-omsetningen til småskalaprodusentene ikke tatt med.

Powered by Labrador CMS