Lokal mat og drikke

F.v. Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Anne Aamodt fra Ebbas Matgleder og statsforvalter Knut Storberget.
Fra venstre Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Anne Aamodt fra Ebbas Matgleder og Knut Storberget, statsforvalter i Innlandet.

Ebbas matgleder setter lokalmat-rekord

Lokalmatprodusenten fra Nord-Odal fikk tildelt kvalitetsmerket Spesialitet for hele fire produkter. Ny rekord, understreker Stiftelsen Norsk Mat. 

Publisert Sist oppdatert

Det er  Anne Aamodt som driver Ebbas Matgleder, oppkalt etter sin bestemor Ebba. Og det var hun som tok imot kvalitetstegnet «Spesialitet  – unik smak» i Statens Hus på Hamar.

«Spesialitet» er et offisielt informasjonsmerke som tildeles produsenter av den beste lokalmat og -drikke. Merket skal altså løfte fram lokal mat og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Norsk Mat.   

Det var Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat, og Knut Storberget, statsforvalter i Innlandet, som sto for overrekkelsen. Ebbas Matgleder gikk merket for hele fire av sine håndverksprodukter. Alle produktene er blitt anerkjent av fagjuryen for «kvalitet og smak i særklasse».

Lokale smaksperler

– Fire produkter med Spesialitet fra en lokalmatprodusent på én gang er rekord. Disse smaksperlene er et resultat av høy kvalitet og lokale ingredienser, og ikke minst av lidenskapen og ekspertisen til Ebbas Matgleder, roste Nina Sundqvist, mens statsforvalter Knut Storberget dro de litt lengre linjene:

– Lokalmat og -drikke er en viktig del av vår identitet, og den har flere dimensjoner. Den er viktig for reiseliv, den er stolthet for regionen, og den støtter den lokale økonomien. Og, den har en viktig rolle i beredskapssammenheng, påpekte han.

– Det å bruke ressurser fra skog og mark har en lang tradisjon i vår region. Mange av oss høster både bær og sopp eller spiser vilt eller fugl fra skogen. Sjøl har jeg nettopp laget rabarbrasaft, fortsatte Storberget.

Lukten av nystekt brød og syltetøy

Anne Aamodt, eieren av Ebbas Matgleder, fortalte om bestemora si, Ebba, og trakk henne fram som stor inspirasjon til å lage lokal mat.

– Jeg husker lukten av bestemors nystekte brød, nykokt syltetøy, spekeskinke på stabburet, tomater fra hagen og de første rabarbrastilkene om våren. Alt dette er stemninger som jeg ønsker å bringe videre, sa hun under overrekkelsen.

– Det er mye som er ugjort med de flotte råvarene som finnes i skogen vår. Sunt er det også. Å få Spesialitet, er veldig inspirerende, og det gir ny giv for å lage nye produkter, framhevet en stolt lokalmatprodusent fra Nord-Ordal.

Dette mente fagjuryen om de fire produktene

Skogens Dronning syltetøy kombinerer nordiske bær som bringebær, blåbær, tyttebær og krekling, og imponerer med sin tykke konsistens, mørke farge og glans. Det er ikke bare en fryd for øyet, men også en eksplosjon av smak som perfekt fanger essensen av skogen.

Jordbærsaus fra Ringsaker fremstår med en blendende farge og en frisk aroma. Med en råsaftandel på 65 prosent sørger denne dessertsausen for en autentisk jordbærsmak som komplementerer enhver dessert med sin fyldige og rike konsistens.

Solbærsirup fra solbær hentet fra Grue Finnskog tilbyr en dyp, rik farge og en luksuriøs duft. Denne sirupen er ikke bare en fryd for ganen, men også en naturlig søtning som kan løfte enhver rett eller drikke.

Villbringebærsaus fanger smaken av villbringebær med en strålende rødfarge og en frisk, inviterende lukt. Den delikate sødmen og den smidige konsistensen gjør denne sausen til en perfekt avslutning på ethvert måltid.

Powered by Labrador CMS