Lokal mat og drikke
Ebbas matgleder setter lokalmat-rekord
Lokalmatprodusenten fra Nord-Odal fikk tildelt kvalitetsmerket Spesialitet for hele fire produkter. Ny rekord, understreker Stiftelsen Norsk Mat.
Det er Anne Aamodt som driver Ebbas Matgleder, oppkalt etter sin bestemor Ebba. Og det var hun som tok imot kvalitetstegnet «Spesialitet – unik smak» i Statens Hus på Hamar.
«Spesialitet» er et offisielt informasjonsmerke som tildeles produsenter av den beste lokalmat og -drikke. Merket skal altså løfte fram lokal mat og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Norsk Mat.
Det var Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat, og Knut Storberget, statsforvalter i Innlandet, som sto for overrekkelsen. Ebbas Matgleder gikk merket for hele fire av sine håndverksprodukter. Alle produktene er blitt anerkjent av fagjuryen for «kvalitet og smak i særklasse».
Lokale smaksperler
– Fire produkter med Spesialitet fra en lokalmatprodusent på én gang er rekord. Disse smaksperlene er et resultat av høy kvalitet og lokale ingredienser, og ikke minst av lidenskapen og ekspertisen til Ebbas Matgleder, roste Nina Sundqvist, mens statsforvalter Knut Storberget dro de litt lengre linjene:
– Lokalmat og -drikke er en viktig del av vår identitet, og den har flere dimensjoner. Den er viktig for reiseliv, den er stolthet for regionen, og den støtter den lokale økonomien. Og, den har en viktig rolle i beredskapssammenheng, påpekte han.
– Det å bruke ressurser fra skog og mark har en lang tradisjon i vår region. Mange av oss høster både bær og sopp eller spiser vilt eller fugl fra skogen. Sjøl har jeg nettopp laget rabarbrasaft, fortsatte Storberget.
Lukten av nystekt brød og syltetøy
Anne Aamodt, eieren av Ebbas Matgleder, fortalte om bestemora si, Ebba, og trakk henne fram som stor inspirasjon til å lage lokal mat.
– Jeg husker lukten av bestemors nystekte brød, nykokt syltetøy, spekeskinke på stabburet, tomater fra hagen og de første rabarbrastilkene om våren. Alt dette er stemninger som jeg ønsker å bringe videre, sa hun under overrekkelsen.
– Det er mye som er ugjort med de flotte råvarene som finnes i skogen vår. Sunt er det også. Å få Spesialitet, er veldig inspirerende, og det gir ny giv for å lage nye produkter, framhevet en stolt lokalmatprodusent fra Nord-Ordal.