
Ser på de store sammenhengene
Ekspertutvalg skal finne løsninger som gjør det norske matsystemet mer bærekraftig
Poenget er å utrede framtidens matsystem der både folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk sees i sammenheng. Utredningen skal leveres innen 1. november 2026.
Utvalgsarbeidet skal ledes av tidligere helse- og omsorgsminister Bent Høie som nå er statsforvalter i Rogaland.
– Arbeidet blir viktig for å styrke den helhetlige kunnskapen om det norske matsystemet – og hvordan bærekraften kan økes, mener nyutnevnt landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
– Framtidsrettet matproduksjon tilpasset norske forhold og de naturressursene vi har, er viktig. Slik kan vi oppfylle flere samfunnsmål innen matsikkerhet, beredskap, nærings- og distriktsutvikling, helse og klima og miljø, understreker han.
Oppnevnelsen skjer i tett samarbeid med næringsministeren, fiskeri- og havministeren, helse- og omsorgsministeren og klima- og miljøministeren. Ekspertutvalget skal identifisere muligheter, utfordringer og dilemma, og komme med anbefalinger til tiltak, opplyser Landbruks- og matdepartementet.
Nasjonale og internasjonale briller på
«Sentrale nasjonale og internasjonale målsettinger og forpliktelser som er av betydning for matsystemet, som innen folkehelse, klima, miljø og natur, landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk, og nærings- og distriktspolitikk, skal sees i sammenheng og legges til grunn for arbeidet», heter det i pressemeldingen som departementet sendte ut etter godkjenningen i statsråd i dag.
Utvalget skal dessuten se nærmere på sammenhengen mellom nasjonalt og internasjonalt nivå, blant annet innenfor bærekraft, forsyningssikkerhet, beredskap, handel og internasjonalt handelsregelverk.
Utvalgsleder Bent Høie gleder seg allerede å ta fatt på arbeidet, sammen med tolv fageksperter fra hele landet.
– Dette blir et viktig og spennende arbeid. Mat er viktig for alle, og matsystemet vårt påvirker de fleste samfunnsspørsmål, poengterer han.
Bent Høie har fått med seg disse:
- Lene Frost Andersen, professor, Universitetet i Oslo (UiO)
- Dagmar Hagen, forskningsdirektør, Norsk institutt for naturforskning
- Ruth Haug, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
- Audun Korsæth, divisjonsdirektør, Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio)
- Maria Kvalevåg, deputy executive secretary, Arctic Monitoring and assessment programme
- Helle Margrete Meltzer, seniorforsker, Folkehelseinstituttet (FHI)
- Amund Måge, forskningssjef, Havforskningsinstituttet
- Ivar Pettersen, samfunnsøkonom, selvstendig næringsdrivende
- Ulf Sverdrup, professor, Handelshøyskolen BI
- Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima
- Yngvild Wasteson, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
- Ola T. Westengen, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Hvis alt går etter planen, holdes det første møte i starten av mars.

Nibio byr på frokostseminar
Norsk institutt for bioøkonomi kickstarter arbeidet ved å invitere til frokostseminaret «Bærekraft i norsk jordbruksproduksjon» allerede tirsdag 11. februar. Det holdes i Kulturhuset i Oslo, men strømmes også.
De to siste årene har Nibio laget to rapporter om nettopp bærekraft i norsk jordbruksproduksjon, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
Anne Kjersti Bakken kommer til å presentere hovedfunnene under arbeidstittelen: «Hvordan står det til med bærekraften i norsk jordbruk, og hvor ligger de største utfordringene?»
- Mer info om frokostseminaret finner du HER.
- Les mer om bakgrunnen for utvalgsarbeidet på Nibios hjemmesider.