To kurver med økologisk mat. Det gjenstår å se hvilken rolle økologisk matproduksjon skal spille i framtiden når et ekspertutvalg har levert sine forslag om hvordan det norske matsystemet kan bli mer bærekraftig.

Ser på de store sammenhengene

Ekspertutvalg skal finne løsninger som gjør det norske matsystemet mer bærekraftig

Poenget er å utrede framtidens matsystem der både folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk sees i sammenheng. Utredningen skal leveres innen 1. november 2026.

Publisert Sist oppdatert

Utvalgsarbeidet skal ledes av tidligere helse- og omsorgsminister Bent Høie som nå er statsforvalter i Rogaland.

– Arbeidet blir viktig for å styrke den helhetlige kunnskapen om det norske matsystemet – og hvordan bærekraften kan økes, mener nyutnevnt landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Mer om utvalgets arbeid

  • Oppnevnelsen av ekspertutvalget er en oppfølging av vedtaket som ble fattet da Stortinget behandlet «Strategien for økt selvforsyning av jordbruksvarer  og plan for opptrapping av inntektsmulighetene i jordbruket» – Meld. St. 11 (2023-2024).
  • I anmodningsvedtaket ble regjeringen bedt om å starte arbeidet med en offentlig utredning om bærekraftige matsystemer som skal legge grunnlaget for en stortingsmelding om framtidens matsystem. 
  • Det vil legges til rette for bred involvering av ulike aktører gjennom hele verdikjeden for mat. 

Kilde: Landbruks- og matdepartementet

– Framtidsrettet matproduksjon tilpasset norske forhold og de naturressursene vi har, er viktig. Slik kan vi oppfylle flere samfunnsmål innen matsikkerhet, beredskap, nærings- og distriktsutvikling, helse og klima og miljø, understreker han.

Oppnevnelsen skjer i tett samarbeid med næringsministeren, fiskeri- og havministeren, helse- og omsorgsministeren og klima- og miljøministeren. Ekspertutvalget skal identifisere muligheter, utfordringer og dilemma, og komme med anbefalinger til tiltak, opplyser Landbruks- og matdepartementet.

Nasjonale og internasjonale briller på

«Sentrale nasjonale og internasjonale målsettinger og forpliktelser som er av betydning for matsystemet, som innen folkehelse, klima, miljø og natur, landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk, og nærings- og distriktspolitikk, skal sees i sammenheng og legges til grunn for arbeidet», heter det i pressemeldingen som departementet sendte ut etter godkjenningen i statsråd i dag. 

Utvalget skal dessuten se nærmere på sammenhengen mellom nasjonalt og internasjonalt nivå, blant annet innenfor bærekraft, forsyningssikkerhet, beredskap, handel og internasjonalt handelsregelverk.

Utvalgsleder Bent Høie gleder seg allerede å ta fatt på arbeidet, sammen med tolv fageksperter fra hele landet.

– Dette blir et viktig og spennende arbeid. Mat er viktig for alle, og matsystemet vårt påvirker de fleste samfunnsspørsmål, poengterer han. 

Bent Høie har fått med seg disse:

  • Lene Frost Andersen, professor, Universitetet i Oslo (UiO)
  • Dagmar Hagen, forskningsdirektør, Norsk institutt for naturforskning
  • Ruth Haug, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Audun Korsæth, divisjonsdirektør, Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio)
  • Maria Kvalevåg, deputy executive secretary, Arctic Monitoring and assessment programme
  • Helle Margrete Meltzer, seniorforsker, Folkehelseinstituttet (FHI)
  • Amund Måge, forskningssjef, Havforskningsinstituttet
  • Ivar Pettersen, samfunnsøkonom, selvstendig næringsdrivende
  • Ulf Sverdrup, professor, Handelshøyskolen BI
  • Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima
  • Yngvild Wasteson, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Ola T. Westengen, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Hvis alt går etter planen, holdes det første møte i starten av mars. 

Gleder seg til å ta fatt på arbeidet: utvalgsleder Bent Høie.

Nibio byr på frokostseminar

Norsk institutt for bioøkonomi kickstarter arbeidet ved å invitere til frokostseminaret  «Bærekraft i norsk jordbruksproduksjon» allerede tirsdag 11. februar. Det holdes i Kulturhuset i Oslo, men strømmes også. 

De to siste årene har Nibio laget to rapporter om nettopp bærekraft i norsk jordbruksproduksjon, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Anne Kjersti Bakken kommer til å presentere hovedfunnene under arbeidstittelen:  «Hvordan står det til med bærekraften i norsk jordbruk, og hvor ligger de største utfordringene?»

Powered by Labrador CMS