Produksjon
Få norske øko-is-produsenter igjen
Flere har lagt ned, og andre bruker økologiske ingredienser uten å merke isen som økologisk. Men fortsatt produserer noen norsk, økologisk iskrem.
Det er få norske produsenter av økologisk is, og de fleste er små og opererer mest fra eget gårdsutsalg. Det er to godkjente produsenter av iskrem i registeret til Debio – Isrosa og Alm Gard Iskrem.
For sorbet er det godkjent to gårdsprodusenter – Ingunn Vatne på Lyngseidet og Holt Gård i Undrumsdal. Sistnevnte selger i hvert fall sin gelato i lokale butikker og utsalgssteder, men ellers er det begrenset distribusjon i dagligvare- og convenience-markedet.
Énmannsbedrift
Isrosa har ingen distribusjon til kjeder eller andre utsalgssteder.
– Det er en liten enmannsproduksjon, jeg leverer personlig til de stedene jeg rekker over, forteller Øystein Skjæveland, som lager Isrosa gjennom selskapet Norsk Økois Skjæveland.
Årets produksjon er forsinket på grunn av frostskader på produksjonsutstyret.
Skjærveland er veteran og har holdt på i over 20 år. Det startet som en elevoppgave ved Sogn Jord- og Hagebruksskule i Aurland i år 2000.
Den andre godkjente produsenten av økologi-iskrem, Almgard i Feios, drives av Laurien Geerse og Guus Morel, som flyttet fra Nederland i 2004 og etablerte seg på en gård i Sogn.
For dyrt og komplisert
Flere produsenter har lagt ned de siste årene. Hans H. Horneman fra Reins Kloster i Rissa opplyser at isproduksjonen ble avviklet for nesten to år siden. Lars Kristian Grøndahl fra Grøndalen Gård forteller at de har en pause i produksjonen av Nýr Is på grunn av en regelendring hos Debio.
– Vi hadde en ganske liten isproduksjon som vi satte bort til Villa Sole og konditor Lars Erik Øverum. Før gikk det bra med en enkel revisjon fra Debio, siden jeg er Debio-godkjent og han kun leieproduserte isen for meg. Nå må han ha full godkjenning, sier Grøndahl.
Det er ingen utfordringer med å lage økologisk is. Etterspørselen er der, men det er vanskelig å etablere seg i et marked med veldig mye is
Lars Kristian Grøndahl
Det blir dyrt for Villa Sole, som ikke har annen økologisk produksjon enn denne lille leieproduksjonen.
– Det tar en del tid med revisjon pluss at det koster å være Debio-godkjent, konkluderer Grøndahl.
Nýr-is var basert på økologisk melk fra egen produksjon.
– Det er ingen utfordringer med å lage økologisk is. Etterspørselen er der, men det er vanskelig å etablere seg i et marked med veldig mye is, sier Lars Kristian Grøndahl.
Økologisk melk, ikke is
Kanskje er det derfor Roros Is fra Galåvolden ikke er Ø-merket. Ingulf Galåen på Galåvolden Gård forteller at deres is ikke er økolgisk, men at de kun bruker økologisk fløte fra Rørosmeieriet, og økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet i Tjukkmjølks-isene.
Røros Is selges via Asko over hele landet, dessuten i Coop Midt-Norge og Coop Innlandet, og noen Rema-butikker i Trøndelag, samt i mange gårdsutsalg, kiosker og så videre.
– Gjennom distribusjonen via Asko har vi hatt en veldig bra økning i salget i år. Dessuten er våre porsjonsbokser på kampanje i både Coop Midt-Norge og Coop Innlandet i sommer, forteller Galåen.
Gioia i Oslo er en annen norsk iskremprodusent som lager gelato med norsk økologisk melk og fløte, uten bruk av tilsetningsstoffer og med friske og naturlige smaker. Men isen er ikke Ø-merket.