Mattilsynet har ikke funnet spor etter bly, arsen, kvikksølv eller den menneskeskapte, fluorholdige kjemikalien PFAS i de analyserte grønnsakene.

Mattilsynet

Fant få skadelige stoffer i grønnsaker

Mattilsynet har undersøkt om grønnsaker på det norske markedet inneholder tungmetaller, nitrat, nitritt og andre skadelige stoffer. Det ble gjort få funn.

Publisert Sist oppdatert

I analyseprosjektet undersøkte Mattilsynet gulrot, hodekål, løk, blomkål, brokkoli og tomater, som er noen av de mest omsatte grønnsakene i dagligvarehandelen. De fleste grønnsakene var norskproduserte, med enkelte unntak. 

– Det ble ikke funnet bly, arsen, kvikksølv eller PFAS i de analyserte grønnsakene, sier Ellen Kielland, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet. 

Innholdet av kadmium var lavt, og under grensen for hva som er tillatt, skriver tilsynet i en pressemelding. 

– Dette er gode resultater og nyttig kunnskap, når helsemyndighetene anbefaler å velge mest mat fra planteriket, synes Ellen Kielland.

Kort om analysene

  • Mattilsynet har fått analysert innholdet av næringsstoffer, tungmetaller, nitrat, nitritt og det fluorholdige stoffet PFAS i seks grønnsaker. De ble tatt ut på Østlandet og Sør-Vestlandet ved to ulike tidspunkt i 2024. 
  • De fleste grønnsakene var norskproduserte, med unntak av enkelte importerte grønnsaker som ble tatt ut vinteren 2024. 
  • Prosjektet har fremskaffet analyseresultater for næringsstoffer, tungmetaller, nitrat og nitritt i 24 samleprøver av gulrot, hodekål, løk, blomkål, brokkoli og tomater. 
  • I tillegg er det blitt analysert PFAS og tungmetaller i enkeltprøver av grønnsakene i til sammen 72 prøver.
  • Det er Havforskningsinstituttet som har utført analysene på oppdrag av Mattilsynet.

Mattilsynet gjennomfører hvert år ett eller flere slike analyseprosjekter, der relevante næringsstoffer i matvarer analyseres, i tillegg til uønskede stoffer. 

Dette er en del av arbeidet med å oppdatere den norske Matvaretabellen – og for få en bedre oversikt over innhold av næringsstoffer i matvarer på det norske markedet. 

Resultatene fra analyseprosjektet har bidratt med nye næringsstoffverdier for grønnsaker i Matvaretabellen versjon 2024, opplyser Mattilsynet.

– Ikke overraskende så inneholdt de analyserte grønnsakene mest vann, men de er også gode kilder til blant annet kalium, betakaroten, folat, kostfiber og kalsium, fremhever Kielland. 

Analysene viser at brokkoli har høyest innhold av kalium av de undersøkte grønnsakene, gulrot mest betakaroten og at brokkoli og blomkål er gode kilder til folat. Løk har mest kostfiber, mens brokkoli og hodekål har mest kalsium.

Trenger mer kunnskap om nitrat

Alle de analyserte grønnsakene, unntatt løk, inneholdt nitrat. Stoffet nitrat finnes naturlig i planter og er ikke farlig i seg selv, understreker Mattilsynet. 

Nitrat kan omdannes til nitritt, som videre kan omdannes til nitrosaminer. Nitrat og nitritt kan også være tilsatt i en matvare. For eksempel blir flere typer kjøttprodukter tilsatt nitrat og nitritt for konservering. 

Mattilsynet trenger kunnskap om hvordan endringer i kostholdet påvirker inntaket av nitrat og nitritt. På oppdrag fra tilsynet har derfor Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) nylig levert en oversikt over hvilke matvarer som inneholder nitrat og nitritt, og hva befolkningen får i seg gjennom mat. 

Oversikten gir Mattilsynet mulighet til å planlegge overvåkings- og kontrollprogrammer, og å gi relevante og aktuelle råd til forbrukerne. Den er første del i et todelt oppdrag fra Mattilsynet. 

I neste omgang skal VKM beregne hvor mye nitrat og nitritt ulike grupper i den norske befolkningen får i seg fra maten, opplyser tilsynet i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS