Landbruks- og matminister Geir Pollestad under et besøk hos restaurant- og matfag på Jåttå videregående skole. Her sammen med elev Leander Dybwad Moland.

Info om opprinnelse

Geir Pollestad varsler merkepliktordning for mat på serveringssteder

Regjeringen vil innføre en merkeordning for serveringssteder slik at gjestene skal kunne se hvor maten de spiser, kommer fra.

Publisert Sist oppdatert

Det sa landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) på dagskonferansen «Økologiske og helsemessige perspektiver på det norske matmarkedet» som Mat og Marked arrangerte på Litteraturhuset i Oslo.

– Når du går på McDonald’s eller Vaaghals, så vet du at du får norske råvarer, men på mange andre serveringssteder forteller de deg ikke hvor råvarene kommer fra. Det må vi få en endring på, sa statsråden. 

Her kan du høre på Pollestad under matkonferansen Mat & Marked.

– Derfor vil vi få på plass en merkeordning for restauranter. Den vil være et viktig bidrag til norsk produksjon generelt – også økologisk produksjon, sa landbruks- og m.

Kan kollidere med EØS-avtalen

Nordland fylkeskommune har tidligere henvendt seg til Landbruks- og matdepartementet med en anmodning om at regjeringen innfører en «merkeplikt av opprinnelsesland på kjøtt, meieriprodukter og egg også på restauranter og i kantiner». 

Departementet svarte den gang at mye tyder på at dette ikke er så lett å få til etter regelverket om opprinnelsesmerking på matområdet, som Norge er forpliktet til å følge etter EØS-avtalen.

Mange spisesteder opplyser allerede om hvor de viktigste ingrediensene i matrettene kommer fra, men det er ikke alltid like lett å markere dette i menyen, siden det kan variere fra uke til uke hvor råvarene kommer fra, anfører bransjeaktører.

Vi skal også være så godt som mulig selvforsynt med økologiske produkter.

Geir Pollestad, mat- og landbruksminister

Størst mulig selvforsyningsgrad

Under Mat og Markeds dagskonferanse la mat- og landbruksministeren vekt på at Norge bør være mest mulig selvforsynt når det gjelder mat. 

– Skal vi greie å opprettholde selvforsyningen i Norge, må vi ha kjøttproduksjon. Det er ingen motsetning mellom økt produksjon av matkorn, frukt, bær og grønnsaker og å være et land som er selvforsynt med kjøtt, egg og melk, understreket han. 

– En større del av den maten vi spiser må være produsert i Norge. Vi har et stort potensial for produksjon av frukt og grønt. Vi skal også være så godt som mulig selvforsynt med økologiske produkter.

Vil ta mer av naturen i bruk

Geir Pollestad trakk også fram at han som mat- og landbruksminister har ansvar for å ta i bruk landet. 

– Veldig mange som vil sette opp en garasje, eller bygge en vei til jordene sine, får avslag. På den annen side ser vi at når Statens vegvesen, eller Nye Veier, skal bygge firefelts motorvei, er det ingen begrensninger, sa han. 

– Mitt budskap er at vi kommer til å bygge ned mer natur i Norge. Det er også ønskelig. Vi må la lokalsamfunnene få lov til å utvikle seg, understreket statsråden. 

– Hele tanken om at Norge er et land av uberørt natur er feil. Noe av det vi er mest stolt over, er verdensarvfjordene. Det som kjennetegner dem, er at naturen er blitt tatt i bruk. Dette står ikke i motsetning til å ha en aktiv vernepolitikk, og selvsagt ta vare på naturen gjennom bruk, sa Geir Pollestad.

Powered by Labrador CMS