Mattilsynets stramme budsjett årsaken
Har ikke kapasitet til å oppfylle kravet om uanmeldte tilsyn hos øko-produsenter
Økologiregelverket krever 10 prosent uvarslede tilsyn av økologiske matprodusenter hvert år. I to av de siste fire årene er kravet ikke blitt oppfylt fordi ressursene ikke har strukket til, medgir Line Ruden, seksjonssjef i Mattilsynet på spørsmål fra Økologisk24.
Økologisk24 har «gravd» litt i Landbruks- og matdepartementets forslag til statsbudsjett for 2025 og funnet følgende på side 51:
«Det er utfordrande å få ressursane til å strekkje til. Økologiregelverket krev mellom anna minst 10 prosent uvarsla tilsyn, i tillegg til dei årlege revisjonane. I 2023 hadde ikkje Debio kapasitet til meir enn 2,1 prosent uvarsla tilsyn», skriver Landbruks- og matdepartementet.
Kort oppsummert: Debio utførte i fjor uanmeldte tilsyn bare hos 2,1 prosent av de tilmeldte og dermed godkjente økologiske matprodusentene, mens de altså er pålagt å gjennomføre minst 10 prosent.
Det er langt unna det pålagte kravet.
Mattilsynets budsjett er stramt, noe som gjør det krevende å øke finansieringen av Debio utover det Mattilsynet kompenseres for i årlig prisstigning.
Line Ruden, seksjonssjef Mattilsynet
Det er Debio som fører tilsyn med økologiske gårder, akvakulturanlegg, foredlingsbedrifter, pakkerier, andre omsetningsledd og importører på vegne av Mattilsynet.
I og med at Mattilsynet har delegert kontrollansvaret til Debio, stilte Økologisk24 sine spørsmål til tilsynet. Her er svarene fra Line Ruden som leder seksjonen planter og innsatsvarer i Mattilsynet.
– Har dette vært et problem tidligere? Hvis ja, hvor lenge?
– Det har vært en utfordring å gjennomføre de nødvendige 10 prosent med uanmeldte tilleggsrevisjoner i to av de siste fire årene. I 2020 var kravet kun på 5 prosent på grunn av tilsynsutfordringer under covid-19-pandemien. Da ble kravet nesten nådd med 4,7 prosent. I 2021 ble det kun gjennomført 6,0 prosent. I 2022 ble det gjennomført 10,3 prosent, og kravet ble dermed nådd, svarer seksjonssjefen.
– Det er utfordrende å få ressursene å strekke til, står det i forslaget til 2025-budsjettet til Landbruks- og matdepartementet. Hva menes konkret med det? Behov for flere årsverk, større økonomiske rammeoverføringer?
– Debio tildeles midler via Mattilsynets budsjett. Mattilsynets budsjett er stramt, noe som gjør det krevende å øke finansieringen av Debio utover det Mattilsynet kompenseres for i årlig prisstigning. Debio gir Mattilsynet et budsjettinnspill hvert år, men Mattilsynet har de siste årene ikke hatt budsjett til å innfri hele budsjettbehovet, innrømmer Line Ruden.
– Hva har Mattilsynet tenkt å gjøre med situasjonen?
– Vi vil vurdere om det er mulig å øke budsjettet for finansiering av Debio i 2025, svarer lederen for seksjonen planter og innsatsvarer.
– For få uanmeldte tilsyn kan gå utover troverdigheten for økologisk matproduksjon. Dessuten øker risikoen for at (noen) produsenter kan fravike øko-regelverket uten at det oppdages. Et tredje argument er at Økologiforskriften og EUs øko-retningslinjer henger sammen. Hva tenker Mattilsynet om det?
Vi vil vurdere om det er mulig å øke budsjettet for finansiering av Debio i 2025
Line Ruden, seksjonssjef Mattilsynet
– Bærebjelken i økologiforvaltningen er årlig revisjon av alle virksomheter som har en økologigodkjenning. Dette er en forutsetning for at godkjenningen skal kunne videreføres, og gjennomføres hvert år også i Norge.
For å kunne avdekke avvik mellom disse årlige, forhåndsmeldte revisjonene, er det i regelverket krav om at 10 prosent av virksomhetene skal få et uanmeldt tilsyn i tillegg. Når ressursene ikke har strukket til, har det gått ut over disse uanmeldte tilsynene.
Det er god dialog mellom Mattilsynet og Debio for å bidra til at de mest nødvendige oppgavene blir gjennomført, med de ressursene som er til rådighet.
Men kravet om en viss prosentandel uanmeldte tilsyn er der av en grunn, og det er ikke heldig når kravet ikke nås, understreker Line Ruden.
Økologisk24 ba Landbruks- og matdepartementet om en kommentar og fikk følgende fra avdelingen for matpolitikk:
« I styringsdokumentene til Mattilsynet er det føringer
om at tilsynsmetode, omfang og frekvens skal oppfylle internasjonale
forpliktelser. Mattilsynet må imidlertid gjøre strenge prioriteringer innenfor
de enhver tid gjeldende budsjetter.»