
Feildosering av vitamin D i fôr
Hele 2.800 griser måtte bøte med livet
Nortura har måttet avlive 2.800 griser som har spist vitamin D-forgiftet fôr. Det er hele fire ganger med enn selskapet har opplyst om tidligere.
Det er opplyser Nationen som har omtalt saken først.
Nortura opplyste i februar at de hadde avlivet 700 griser, men tallet er altså nå firedoblet.
Til sammen seks svinebønder, som leverer til Nortura, skal ha fått fôret med for høye nivåer av D-vitamin fra Felleskjøpet Agri. Der har fôret blitt gitt til ulike grupper i besetningene og i ulik konsentrasjon.
– Våre veterinærer har dessverre måttet konstatere at grisene i fem av disse besetningene har fått store helseutfordringer og dårlig dyrevelferd på grunn av fôret, sier pressesjef John Trygve Tollefsen i Nortura til avisen.
– Disse dyrene regner vi ikke som friske, og kjøttet blir derfor destruert og går ikke til mat.
Produksjonen går som normalt uten tegn til sykdom eller dårlig dyrevelferd i den sjette besetningen, men den følges opp videre, opplyser Tollefsen.
Nortura har ikke tall på hvor mye svinekjøtt som har gått tapt på grunn av feildoseringen, men ut ifra det skisserte omfanget kan det være snakk om over 100.000 kilo, skriver Nationen.
Egg måtte trekkes tilbake
Også ni hønsebesetninger i Trøndelag hadde fått fôr med altfor mye tilsatt D-vitamin.
Feilen førte til at nesten 11 millioner egg måtte tilbakekalles fra hele landet, rundt 600 tonn, selv om det bare er om lag 100 tonn egg som stammer fra gårdene hvor det feilproduserte fôret er gitt til dyrene.
Tilbaketrekkingen av eggene utløste en del reaksjoner. Nesten 1.000 forbrukere ringte Giftinformasjonen for å forhøre som om eventuelle helsefarer.
Og Felleskjøpet Agri har lovet å bruke 45 millioner kroner på å modernisere fabrikken hvor fôret som forårsaket egg- og griseskandalen, ble produsert.
Dessuten har Nortura gitt kompensasjon til i overkant av 3.700 forbrukere som har fått kjøpt egg med for høyt D-vitamininnhold, opplyser selskapet til NTB.