En bukett med lykkelige mennesker: Fra venstre ra venstre: Meny-sjef Vegard Kjuus, Monica Hanasand og Stig Hanasand fra Hanasand Gartneri, Espen Lie, leder av Meny-lauget, Jonatan Ringerike fra Holli Mølle, landbruks- og matminister Geir Pollestad, Jann Vestby fra Gardsbrenneriet og Eivind Haalien, ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen.

Menys Matskattstipend 2024

Holli Mølle belønnet med lokalmatpris for satsingen «Redd matkornet»

Holli Mølle stakk av med Menys Matskattstipend og en sjekk på 300.000 kroner for å sikre at matkorn ikke ender som dyrefôr. Økt selvforsyning og flere norske mel- og brødprodukter, begeistret juryen.

Publisert Sist oppdatert

På pallen bak Holli Mølle kom Hanasand Gartneri for å ha utviklet en tomatserie som er laget av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet har utviklet alkoholfrie cocktails. 

Førstnevnte ble belønnet med  et stipend på 200.000 kroner, mens brenneriet fikk med seg en sjekk på 100.000 kroner.

Vinnerne ble i dag offentliggjort på et seminar på Matstreif, Oslos største mat- og drikkefestival.  

Også i år hadde juryen, bestående av fagfolk og matentusiaster, en vanskelig jobb. Alle de seks finalistene har nyskapende utviklingsprosjekter hvor det å utnytte norske råvarer står i sentrum, understreker Meny i en pressemelding. 

I tillegg til vinnertrioen, var følgende i finalen: 

Skal vi doble omsetningen av lokalmat, må vi få flere forbrukere til å oppdage de fantastiske produktene, men vi må også hjelpe produsentene til å øke sin produksjon og utvikle nye produkter

Vegard Kjus, Meny

Finnmark Rein med skav av lavvorøkt reinstek, Onna med langtidsholdbar salatmiks dyrket i vann og Rørosmeieriet med en norsk variant av risgrøt. 

Holli Mølle i Spydeberg går til topps med prosjektet «Redd matkornet». Målet er å utvikle en mottakslinje som finsorterer hvert lass i matkorn og fôrkorn. I dag blir et helt lass definert som fôrkorn dersom noe av det klassifiseres som fôr - selv om lasset også inneholder matkorn.

- Dette er nybrottsarbeid og et prosjekt som kan gi oss betydelig mer norsk matkorn. Det vil igjen bety mer mel og brød i butikk laget utelukkende på norsk råvare, noe norske forbrukere setter pris på, fremhever Vegard Kjuus, Meny-sjef og jurymedlem.

Tomatprodusent Hanasand Gartneri på Rennesøy i Rogaland får et stipendet for å ha utviklet en tomatserie av overskuddstomater fra egen gård og nabogårder. I stedet for å gi tomatene til sauene eller å kaste dem, videreforedles de til sauser og tomatpulp, en stor varegruppe preget av import. 

Gaardsbrenneriet i Nordfjord får som nevnt et stipend på 100.000 kroner for å utvikle en serie med alkoholfrie cocktails, alt basert på lokalt håndverk og ingredienser fra egen gård. Serien treffer på trenden mot mer alkoholfritt.

For tiende år på rad deler Meny ut stipendpenger for å hjelpe mindre produsenter med å realisere sine utviklingsprosjekter. 

Meny-sjef Kjuus sier at han er imponert over lokalmatprodusentene. 

– De evner å tenke nytt i sitt brennende ønske etter å utnytte og videreforedle lokale råvarer. Samtidig er de kompromissløse på kvalitet og opptatt av å ivareta mattradisjoner.

– Å foredle lokale råvarer er god ressursutnyttelse, samtidig som det bidrar til flere lokale arbeidsplasser og større utvalg i matbutikkene, sier Kjuus.

Meny ønsker å bidra til regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning på lokalmat innen 2035, opp fra rundt 12 milliarder i fjor. Matskattstipendet er ett av flere tiltak dagligvarekjeden har.

–  Skal vi doble omsetningen, må vi få flere forbrukere til å oppdage de fantastiske produktene, men vi må også hjelpe produsentene til å øke sin produksjon og utvikle nye produkter, poengterer Kjuus. 

Meny har satset på lokalmat siden 2011 og har mer enn 5.000 matskatter i sortiment fra 450 produsenter, heter det videre i pressemeldingen. 

Målet er en omsetning på 1,7 milliarder i 2024, opplyser dagligvarekjeden. I år er veksten på rundt 15 prosent, sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Meny er største aktør på lokalmat i Norge.

Powered by Labrador CMS