Arealet som ble brukt til økologisk grønnsaksproduksjonen i Norge, økte med hele 25,8 prosent fra 2023 til 2024.

Debio tall for 2024 klare

Hvor mye økologisk mat importeres til Norge?

Debios statistikk for 2024 tegner et nokså realistisk bilde av Norges økologiske matproduksjon. Og den åpner for et sentralt spørsmål som hadde trengt et svar: hvor mye økomat importeres egentlig? 

Publisert Sist oppdatert

Hvert år publiseres tall over økologisk produksjon på Debios nettsider. 

I år har Debio Marked imidlertid valgt å gi ut et eget statistikkhefte – for å gjøre tallene mer tilgjengelige. 

Debio kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge, på vegne av det statlige Mattilsynet (se faktaboks lenger nede i artikkelen). 

«Tallene gir et dekkende bilde av utvikling og status for økologisk produksjon i Norge», skriver organisasjonen på sine nettsider.

Idun Leinaas er kommunikasjons- og markedsleder i Debio Marked.

Stabilt og lavt nivå?

Rapporten om Debios statistikk for 2024 inneholder mye interessant, helt ned til detaljnivå. Totalinntrykket er at den økologiske produksjonen i Norge ligger på et rimelig stabilt nivå. Pluss-minus. Slik den har gjort en god stund nå.

Ifølge Debios statistikk var det totale, økologiske landbruksarealet på 457.168 dekar i fjor. Det utgjør 4,6 prosent av det samlede norske landbruket om man inkluderer karensarealer (4,3 prosent uten). Karensarealer er områder som er under omlegging fra konvensjonell til økologisk matproduksjon (red. anm.).

Nå er forhåpningen at et nytt, nasjonalt mål om 10 prosent økologisk av landets totale landbruksareal innen 2032 kan sørge for at produksjonen og omsetningen av økologiske matvarer kan skyte skikkelig fart i årene framover.

I fjor fikk 3.432 jordbruksvirksomheter godkjenning fra Debio etter økologiforskriften. Det betyr en nedgang på 25, mens det i 2023 ble registrert en oppgang på 11 øko-produsenter, går det fram av statistikken.

Utover foretak som godkjennes etter den nevnte økologiforskriften, sertifiserer Debio også virksomheter etter private regelverk som Serveringsmerket (Debio-eid), Bærekraftig villfanget og Grasbasert.

Øker øko-importen?

Fra markedsaktørene meldes det om mye medvind for økologi i butikk. Vareutvalget er på vei opp, men vi mangler stadig tall som skiller omsetning av importerte økologiske produkter fra norskproduserte

Idun Leinaas, Debio Marked

I tillegg til mange tall og ypperlig statistikk viser datasamlingen også en rekke utviklingstrekk som det er verdt å følge med på i tiden framover.

Landbruket utgjør den største gruppen av de godkjente virksomhetene, fulgt av kategorien som utgjør foredling, import og omsetning av økologiske varer.

Innen sistnevnte økte antallet godkjente øko-virksomheter fra 1.382 til 1.419 fra 2023 til i fjor. Det betyr en oppgang på 2,7 prosent. Det interessante er at akkurat dette sertifiseringsområdet har økt hvert år siden 2003, altså i over 20 år.

«Tendensen de siste ti årene er en tydelig økning i foredling, import og en forsiktig nedgang i landbruk», påpeker Debio selv i statistikken for 2024.

«Et spørsmål som ikke lar seg besvare med Debios tall alene, er om økningen innen foredling, import og omsetning og stillstand på landbrukssiden kan relateres til import av økologiske produkter», problematiserer organisasjonen. 

Slik jobber Debio

  • Debio kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge, på vegne av det statlige Mattilsynet. Tilsynet har delegert kontrollansvaret til Debio gjennom en egen forskrift, den såkalte økologiforskriften. 
  • Kontrollen omfatter alle virksomheter som produserer, bearbeider, lagrer og markedsfører økologiske produkter.
  • Debios formål er å trygge og fremme økologisk og bærekraftig produksjon, omsetning og forbruk.
  • Debios statistikk bygger på registreringene de foretar ved sertifisering av økologisk produksjon gjennom hele verdikjeden. 
  • Den inkluderer både primærprodusenter, landbruksareal, virksomheter innen foredling, import og omsetning og sertifiserte varer. 

Spørsmålet blir enda mer interessant når det tas med i betraktningen at det fram til nå har vært svært vanskelig å få en samlet oversikt over importen av økologiske matvarer. Ikke bare for Debio, men også for Landbruksdirektoratet.

– Fra markedsaktørene meldes det om mye medvind for økologi i butikk. Vareutvalget er på vei opp, men vi mangler stadig tall som skiller omsetning av importerte økologiske produkter fra norskproduserte, påpeker Idun Leinaas, kommunikasjons- og markedsleder i Debio Marked.

Det gjenstår å se om det er praktisk mulig å få samlet inn tall over import av økologiske varer til Norge – på kort sikt. 

27. mars legger Landbruksdirektoratet fram sin årsrapport over produksjon og omsetning av økologisk mat for 2024. For første gang bruker direktoratet et analysebyrå, noe som trolig vi sørge for en bedre og mer nøyaktig oversikt over omsetningen av økologiske dagligvarer.

Markedet endrer seg raskere enn landbruket kan omstille seg, og man trenger en stabilitet i etterspørselen, gjerne gjennom forpliktelser til offentlige innkjøp

Hvor mye økologisk mat som importeres, vil direktoratets 2024-rapport nok ikke ha tilfredsstillende tall på. 

Det skyldes rett og slett tekniske utfordringer som varekoding, sa rådgiver Mikael Meland Leksen i et intervju med Økologisk24 nylig.

Men det er ingen tvil om at Idun Leinaas er optimist på økoproduksjonens vegne. Og hun ser også ut til å vite hva som må til for å lykkes, og hvem som kan sørge for det:

– Når det nå er flertall for en målsetting om at 10 prosent av det totale jordbruksarealet i Norge skal være økologisk innen 2032, forventer vi at dette følges opp med virkemidler, både for å stimulere den norske økoproduksjon og styrke etterspørselen, sier hun.

– Markedet endrer seg raskere enn landbruket kan omstille seg, og man trenger en stabilitet i etterspørselen, gjerne gjennom forpliktelser til offentlige innkjøp, poengterer Idun Leinaas.

Powered by Labrador CMS