Matstreif 2024
Kortreist mat i særklasse – samlet på ett fat
Oslos største mat- og drikkefestival er tilbake i etter å ha vært borte i noen år. Slagordet lokalmat i særklasse er ingen overdrivelse. Det viste dagens åpning midt i tigerstaden nokså tydelig.
Over 90 lokale mat- og drikkeprodusenter fra hele Norge tilbyr sine produkter og forvandler Youngstorget til dét det en gang var, nemlig et markedstorg. I to dager er alt som finnes av lokalt produserte godbiter samlet på ett brett, eller rettere sagt matfat.
Nå er det bare å ta seg en tur til sentrum for å «fråtse» i norsk, kortreist mat. På torget er det «norsk alt samma». Og ikke bare det.
Også økologiske, norske produsenter er på plass. Dyre gård i Rygge, Rørosmeieriet, Grindal ysteri, Ommang Søndre og RO-rapsolje – for å nevne noen.
Oppmøtet under dagens åpning av Matstreif var i alle fall upåklagelig. Mange Oslo-borgere lot seg friste av smaksprøver av alle slag, en matprat over disken og noen smakfulle innkjøp til helga.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sto (selvsagt) for åpningen av lokalmat-festivalen i storbyen og lanserte like greit noen høyst private matråd:
- Kos deg med mat og drikke, og snakk med noen andre. Det er lov å snakke med mat i munnen.
- Velg norsk mat og drikke. Ikke bare på Bondens marked, men også i dagligvarebutikker og restauranter.
- Bli god og mett.
Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge, pekte tilbake på Youngstorgets historie som markedsplass og håpet at Matstreif med Bondens marked kunne føre til en Fornyelse av den gamle torghandelen i hovedstaden. Mens Oslos nye ordfører Anne Lindbo (H) viste til Norges stolte lokale mattradisjoner.
Hun minnet om at «mat og drikke handler om mer enn å dekke våre primære behov».
– Mat vitner om felles kultur og identitet, sa Lindbo under åpningen av Matstreif som varer fram til i morgen, lørdag kveld.
Ordføreren syntes også å ha oppdaget en ny trend i norske storbyer, inkludert hovedstaden. Nemlig urban dyrking, altså landbruk i byer i høyst ulike fasonger.
- LES OGSÅ: Holli Mølle belønnet med lokalmatpris
Nærmest tradisjonen tro benyttet Stiftelsen Norsk Mat, én av medarrangørene av Matstreif 2024, anledningen til å dele ut Spesialitetsmerket til flere unike lokalmat- og drikkeprodukter. Spesialitet er en merkeordning som viser vei til det beste av lokal mat og drikke.
Disse produktene fikk tildelt Spesialitetsmerket:
- Montebello fra Metervare AS: En saftig og grov pølse laget av norsk svinekjøtt, krydder og parmesan.
- Tørrsaltet Spekk fra Aron Mat: Produsert på Kvaløya utenfor Tromsø, laget av ryggspekk av svin som tromles med salt.
- Fenalår av villsaulam fra Aron Mat: Fenalår laget av gammelnorsk spælsau og naturlig tørking i havluft.
- Lettrøkt gravet laks fra Det Gamle Røgeri: Laksefileter graves i salt, sukker og krydder før de kaldrøykes lett.