Landbruks- og matminister Geir Pollestad er riktignok programforpliktet til å være glad i all norsk mat, men det var tydelig at han trivdes blant lokalprodusentene under Matstreif. Her sammen med ansatte fra Metervare, et lite pølsemakeri på Sinsen i Oslo.

Matstreif 2024

Kortreist mat i særklasse – samlet på ett fat 

Oslos største mat- og drikkefestival er tilbake i etter å ha vært borte i noen år. Slagordet lokalmat i særklasse er ingen overdrivelse. Det viste dagens åpning midt i tigerstaden nokså tydelig. 

Publisert Sist oppdatert

Over 90 lokale mat- og drikkeprodusenter fra hele Norge tilbyr sine produkter og forvandler Youngstorget til dét det en gang var, nemlig et markedstorg. I to dager er alt som finnes av lokalt produserte godbiter samlet på ett brett, eller rettere sagt matfat. 

Nå er det bare å ta seg en tur til sentrum for å «fråtse» i norsk, kortreist mat. På torget er det «norsk alt samma». Og ikke bare det. 

Også økologiske, norske produsenter er på plass. Dyre gård fra Moss, Rørosmeieriet, Grindal ysteri, Ommang Søndre og RO-rapsolje – for å nevne noen.

Fakta om Matstreif 2024

Matstreif er et samarbeid mellom  Stiftelsen Norsk Mat, næringsorganisasjonen Hanen, og Bondens marked.

Arrangementet, som varer i to dager, har fått økonomisk støtte fra Innovasjon Norge, ASKO, Meny og Selvaag Eiendom.

Rundt 90 lokale mat- og drikkeprodusenter fra hele Norge tilby sine produkter på Youngstorget i Oslo sentrum. 

Oppmøtet under dagens åpning av Matstreif var i alle fall upåklagelig. Mange Oslo-borgere lot seg friste av smaksprøver av alle slag, en matprat over disken og noen smakfulle innkjøp til helga.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sto (selvsagt) for åpningen av lokalmat-festivalen i storbyen og lanserte like greit noen høyst private matråd:

  • Kos deg med mat og drikke, og snakk med noen andre. Det er lov å snakke med mat i munnen.
  • Velg norsk mat og drikke. Ikke bare på Bondens marked, men også i dagligvarebutikker og restauranter.
  • Bli god og mett.

Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge, pekte tilbake på Youngstorgets historie som markedsplass og håpet at Matstreif med Bondens marked kunne føre til en Fornyelse av den gamle torghandelen i hovedstaden. Mens Oslos nye ordfører Anne Lindbo (H) viste til Norges stolte lokale mattradisjoner. 

Hun minnet om at «mat og drikke handler om mer enn å dekke våre primære behov».

– Mat vitner om felles kultur og identitet, sa Lindbo under åpningen av Matstreif som varer fram til i morgen, lørdag kveld.

Hvem vet, kanskje er du Norges beste potetskreller. Matstreif inviterer til Norgesmesterskap.

Ordføreren syntes også å ha oppdaget en ny trend i norske storbyer, inkludert hovedstaden. Nemlig urban dyrking, altså landbruk i byer i høyst ulike fasonger.

Nærmest tradisjonen tro benyttet Stiftelsen Norsk Mat, én av medarrangørene av Matstreif 2024 anledningen til å dele ut Spesialitetsmerket til flere unike lokalmat- og drikkeprodukter.  Spesialitet er en merkeordning som viser vei til det beste av lokal mat og drikke.

Disse produktene fikk tildelt Spesialitetsmerket: 

  • Montebello fra Metervare AS: En saftig og grov pølse laget av norsk svinekjøtt, krydder og parmesan. 
  • Tørrsaltet Spekk fra Aron Mat: Produsert på Kvaløya utenfor Tromsø, laget av ryggspekk av svin som tromles med salt. 
  • Fenalår av villsaulam fra Aron Mat: Fenalår laget av gammelnorsk spælsau og naturlig tørking i havluft. 
  • Lettrøkt gravet laks fra Det Gamle Røgeri: Laksefileter graves i salt, sukker og krydder før de kaldrøykes lett. 
Ståle Solberg fra RO-rapsolje var én av flere øko-produsenter under Matstreif. RO er en økologisk kaldpresset rapsolje, fremstilt av rapsfrø fra norske gårder. Det er Holly Mølle som står bak produktet.
Powered by Labrador CMS