Landbruks- og matminister Geir Pollestad er riktignok programforpliktet til å være glad i all norsk mat, men det var tydelig at han trivdes blant lokalprodusentene under Matstreif. Her sammen med ansatte fra Metervare, et lite pølsemakeri på Sinsen i Oslo. Mona Elisabeth Rustad kaller seg selv demodronning.

Matstreif 2024

Kortreist mat i særklasse – samlet på ett fat 

Oslos største mat- og drikkefestival er tilbake i etter å ha vært borte i noen år. Slagordet lokalmat i særklasse er ingen overdrivelse. Det viste dagens åpning midt i tigerstaden nokså tydelig. 

Publisert Sist oppdatert

Over 90 lokale mat- og drikkeprodusenter fra hele Norge tilbyr sine produkter og forvandler Youngstorget til dét det en gang var, nemlig et markedstorg. I to dager er alt som finnes av lokalt produserte godbiter samlet på ett brett, eller rettere sagt matfat. 

Nå er det bare å ta seg en tur til sentrum for å «fråtse» i norsk, kortreist mat. På torget er det «norsk alt samma». Og ikke bare det. 

Også økologiske, norske produsenter er på plass. Dyre gård i Rygge, Rørosmeieriet, Grindal ysteri, Ommang Søndre og RO-rapsolje – for å nevne noen.

Fakta om Matstreif 2024

Matstreif er et samarbeid mellom  Stiftelsen Norsk Mat, næringsorganisasjonen Hanen, og Bondens marked.

Arrangementet, som varer i to dager, har fått økonomisk støtte fra Innovasjon Norge, ASKO, Meny og Selvaag Eiendom.

Rundt 90 lokale mat- og drikkeprodusenter fra hele Norge tilby sine produkter på Youngstorget i Oslo sentrum. 

Oppmøtet under dagens åpning av Matstreif var i alle fall upåklagelig. Mange Oslo-borgere lot seg friste av smaksprøver av alle slag, en matprat over disken og noen smakfulle innkjøp til helga.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sto (selvsagt) for åpningen av lokalmat-festivalen i storbyen og lanserte like greit noen høyst private matråd:

  • Kos deg med mat og drikke, og snakk med noen andre. Det er lov å snakke med mat i munnen.
  • Velg norsk mat og drikke. Ikke bare på Bondens marked, men også i dagligvarebutikker og restauranter.
  • Bli god og mett.

Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge, pekte tilbake på Youngstorgets historie som markedsplass og håpet at Matstreif med Bondens marked kunne føre til en Fornyelse av den gamle torghandelen i hovedstaden. Mens Oslos nye ordfører Anne Lindbo (H) viste til Norges stolte lokale mattradisjoner. 

Hun minnet om at «mat og drikke handler om mer enn å dekke våre primære behov».

– Mat vitner om felles kultur og identitet, sa Lindbo under åpningen av Matstreif som varer fram til i morgen, lørdag kveld.

Hvem vet, kanskje er du Norges beste potetskreller. Matstreif inviterer til Norgesmesterskap.

Ordføreren syntes også å ha oppdaget en ny trend i norske storbyer, inkludert hovedstaden. Nemlig urban dyrking, altså landbruk i byer i høyst ulike fasonger.

Ekte matglede: Selfie-dronningen Nina Sundqvist fra Stiftelsen Norsk Mat foreviget mottakerne av Spesialitetsmerket, statsråden og seg selv.

Nærmest tradisjonen tro benyttet Stiftelsen Norsk Mat, én av medarrangørene av Matstreif 2024, anledningen til å dele ut Spesialitetsmerket til flere unike lokalmat- og drikkeprodukter.  Spesialitet er en merkeordning som viser vei til det beste av lokal mat og drikke.

Disse produktene fikk tildelt Spesialitetsmerket: 

  • Montebello fra Metervare AS: En saftig og grov pølse laget av norsk svinekjøtt, krydder og parmesan. 
  • Tørrsaltet Spekk fra Aron Mat: Produsert på Kvaløya utenfor Tromsø, laget av ryggspekk av svin som tromles med salt. 
  • Fenalår av villsaulam fra Aron Mat: Fenalår laget av gammelnorsk spælsau og naturlig tørking i havluft. 
  • Lettrøkt gravet laks fra Det Gamle Røgeri: Laksefileter graves i salt, sukker og krydder før de kaldrøykes lett. 
Ståle Solberg eier Norsk Økoraps på Degernes i Rakkestad, sammen med Thorbjørn Lund. Selskapet står bak produksjonen av RO rapsolje og var én av flere øko-produsenter under Matstreif. RO er en økologisk kaldpresset rapsolje, fremstilt av rapsfrø fra norske gårder, som tilbys i flere smaksretninger.
Powered by Labrador CMS