Sakte, men sikkert øker andelen økologisk melk av den solgte totalmengden, men den er fortsatt veldig lav.

Ferske økotall

Kun 5,8 prosent av all solgt melk i Norge er økologisk produsert, men andelen øker

Salget av økologisk melk har økt med 12,5 prosent i første halvår i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Trenden de siste årene har vært positiv, men andelen av totalsalget ligger fortsatt på et svært lavt nivå, nemlig 5,8 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk) presenterte for noen dager siden ferske salgstall. De viser at første halvår av 2024 har vært bra for både melk og melkeprodukter, med en økning i salgsvolumet i samtlige kategorier. 

Ida Berg Hauge, direktør for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter, under presentasjonen av kontorets nye navn og logo.

Ifølge statistikken fortsetter helmelk til å øke betraktelig i popularitet. Salget gikk nemlig opp med hele 8,2 prosent i løpet av årets seks første måneder.

Økologisk24 tok kontakt med kontoret og ba om egne tall for økologisk melk. 

De viser at volumet av solgt hvit søtmelk (helmelk, lettmelk 0,5%, lettmelk 1% og skummet melk) har riktignok gått nedover over tid, men andelen økologisk melk av det solgte totalvolumet har økt, selv om den fortsatt ligger på et relativt lavt nivå.

Mens den utgjorde 2,9 prosent i 2014, har den nå doblet seg, til 5,8 prosent av totalen, viser tallene som Opplysningskontoret for melk og melkeprodukter har skilt ut på forespørsel. Som tallene under viser, har det vært en jevn økning hvert år i løpet av de ti siste årene.

* Første halvår 2024 Kilde: Statistikk fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

– Hovedårsaken til at andelen økologisk melk holder seg relativt lav i Norge, er trolig at forbrukerne oppfatter at den konvensjonelle melken også holder høy kvalitet, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk).

Hovedårsaken til at andelen økologisk melk holder seg relativt lav i Norge, er trolig at forbrukerne oppfatter at den konvensjonelle melken også holder høy kvalitet

Ida Berg Hauge, direktør i Melk

Som nevnt har det vært en økning i salgsvolumet av økologisk hvit søtmelk over tid. Den har imidlertid vært ganske stabil de senere årene, bortsett fra i 2023 da det ble registrert en volumoppgang på hele 8,1 prosent, sammenlignet med 2022.

* Første halvår 2024 Kilde: Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

– Volumøkningen på økologisk melk fra 2022 til 2023 er trolig drevet av debatten om ultraprosessert mat, der folk ble opptatt av å spise og drikke så lite prosessert som mulig, mener Ida Berg Hauge.  

– Vanlig hvit melk er derimot ikke mer prosessert enn økologisk melk, og ingen av delene er ultraprosesserte produkter, legger hun til.

Powered by Labrador CMS