Stortingsrepresentant Geir Jørgensen etterlyser toll på deig og bakevarer, og/eller andre virkemidler som kan motvirke den negative utviklingen innenfor norsk bakerisektor. EU vil trolig sette seg på bakbena, mener landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad:

– Lite trolig at EU vil akseptere toll på deig og bakevarer

Rødts stortingsrepresentant Geir Jørgensen spurte landbruks- og matministeren om det er mulig å sette toll på import av deig og bakevarer. Det er lite trolig at EU vil akseptere det, svarte Geir Pollestad.  

Publisert Sist oppdatert

Baker- og Konditorbransjens Landsforening har over lengre tid advart mot at import av deig og bakervarer tar livet av lokale bakerier i Norge.  Siden 80-tallet er over halvparten av norske bakerier blitt lagt ned. Halvparten av landets 357 kommuner mangler i dag et lokalt bakeri.

Geir Jørgensen fra Rødt sitter i Stortingets næringskomité.

Import av bakervarer er en vesentlig del av årsaken, mener Gunnar Bakke, direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF). Han har flere ganger oppfordret norske politikere til å stille seg spørsmålet om dette er en ønsket utvikling.

Rødts Geir Jørgensen tok nylig opp tråden i Stortingets spørretime og ba landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) om å redegjøre for «muligheten til å sette toll på deig og bakevarer, eventuelt for andre virkemidler, som kan motvirke den negative utviklingen innenfor norsk bakerisektor».

Svaret han fikk med tanke på toll, var ikke særlig oppløftende, selv om Pollestad var enig i Jørgensens «ønske om å øke norskandelen i norsk bakerisektor».

Deiger, brød og brødvarer er tilvirket av landbruksvarer som er omfattet av Protokoll 3 i EØS-avtalen. Det er denne protokollen som regulerer tollen for disse varene. Tollavgiften blir fastsatt på grunnlag av varens råvareinnhold, og er altså bundet i Protokoll 3. 

«Den kan ikke endres uten forhandlinger med EU. Det er lite trolig at EU vil akseptere økte tollsatser på denne importen», understreket landbruks- og matministeren i sitt skriftlige svar til Geir Jørgensen.

«For Protokoll 3-varene er det ikke mulig å øke tollavgiften ved å legge om til prosenttoll, slik regjeringen for eksempel gjorde i 2024 for enkelte grønnsaker og potet», fortsatte Pollestad.

I 2023 importerte rundt 100 bedrifter 60.000 tonn med deiger, brød og brødvarer til det norske markedet. De største importørene er dagligvarekjedene. 

I tillegg er det norske bakere og servicebedrifter som importerer deiger, brød og brødvarer til produksjonen sin. 

Noen har spesialisert seg på å steke brød i butikk, basert på importert halvfabrikata. Dette har ført til økt konkurranse for norske bakere, står det videre i Pollestads svar.

Dette viser at kostnader og effektivitet i bakeindustrien og dagligvarehandelen betyr mye for å møte konkurransen fra import

Geir Pollestad

Importen av de nevnte varene har økt kraftig fram til 2019, men har siden flatet ut, påpeker Landbruks- og matdepartementet og peker på høyere internasjonale råvarepriser son én av flere mulige årsaker til det.

Pollestad viser til flere andre virkemidler som allerede er tatt i bruk for å sikre avsetningen av norsk matkorn og styrke norsk bakerbransje i den internasjonale konkurransen. 

Som blant annet matkorntilskuddet over Jordbruksavtalene, Matkorninitiativet som jobber for å øke produksjonen og forbruket av matkorn og proteinvekster i Norge, samt forskingsprosjektet «Mathvete».

Geir Pollestad kom med en interessant påpekning i svaret sitt. Råvarekostnaden i et brød utgjør nemlig bare en liten del av salgsprisen for det ferdige brødet.  

«Dette viser at kostnader og effektivitet i bakeindustrien og dagligvarehandelen betyr mye for å møte konkurransen fra import», påpekte statsråden. 

Han lovet at han ville vurdere andre mulige tiltak for å nå målet om økt andel norsk i bakerisektoren i regjeringens videre arbeid med økt norsk sjølforsyning.

Powered by Labrador CMS