Renhold og hygiene er spesielt viktig der hvor mat tilberedes.

Nofima og FutureFoodControl

Mattrygghetsdagen byr på forskningsfunn om bakterier, renhold og nye teknologier

Hvilke muligheter gir ny teknologi for å sikre trygg og holdbar mat? Og vet du i hvilke matvarer den sykdomsfremkallende bakterien Listeria finnes oftest? Ikke? Da kan Nofimas webinar på Mattrygghetsdagen 2024 gi deg noen nyttige svar.

Publisert

Mattrygghetsdagen 16. oktober blir i år et næringsnyttig, gratis webinar, skriver forskningsinstituttet Nofima på sine nettsider. Nofima driver med forskning og utvikling innen akvakultur, fiskeri og mat.  Webinaret varer i fem timer.

Mattrygghetsdagen arrangeres av Nofima og det strategiske forskningsprogrammet FutureFoodControl i fellesskap.

Webinaret deles i to, hvor den første bolken handler om forskning innenfor temaene mikrobiell holdbarhet, renhold og nye teknologier og den andre om den mye omtalte, sykdomsfremkallende bakterien listeria, opplyser matforskningsinstituttet.

Det strategiske forskningsprogrammet FutureFoodControl, finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL), har som mål å bidra til trygg mat, optimal holdbarhet og forebygging av matsvinn.

Mye av kunnskapen som er vunnet gjennom dette programmet, vil bli presentert på Mattrygghetsdagen, lover Nofima.

Her finner du et utdrag fra programmet onsdag 16. oktober:

Webinar starter med at Even Heir fra Nofima, seniorforsker og leder av forskningsprogrammet FutureFoodControl gir et helikopterperspektiv på mattrygghet – utfordringer, utvikling og viktig forskning. 

Så fortsetter programmet slik: 

Holdbarhet og teknologier for trygg og holdbar mat

Seniorforsker Even Heir viser deler av Nofimas store stammesamling som består av bakterier fra mat og matproduksjon. Den er blitt samlet inn gjennom flere år.
  • Utfordringer med mugg, eksempler fra ost, spekemat og lomper,  Cathrine Finne Kure, forskningssjef i Nofima.
  • Hva påvirker mikrobiell holdbarhet av rå kyllingprodukter? Birgitte Moen,  forsker i Nofima.
  • Er det mattrygghet eller sensoriske endringer som begrenser holdbarhetstiden til vegetarburgere? Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima.
  • Hvilke muligheter gir nye teknologier for trygg og holdbar mat? Even Heir, seniorforsker i Nofima og leder av forskningsprogrammet FutureFoodControl.

Hvor finnes Listeria?

Nofima-forsker Trond Møretrø gir en overordnet oversikt over hvor Listeria finnes oftest, altså i hvilke matvarer de kan dukke opp.

Renhold i matindustrien

  • Finnes det optimale renholdsystemer for å kvitte seg med Listeria? Solveig Langsrud i Nofima.
  • Fremtidens renhold – mer kontroll på Listeria med mindre bruk av ressurser, spesialrådgiver Siv Elin Ulfsnes i Lilleborg.
  • Ny teknologi for effektiv reduksjon av biofilm (bakterier på utstyr) i matindustrien, Heidi Camilla Sagen-Ohren, managing director  i Aquatiq.

Verktøy for Listeria-kontroll i matindustrien

  • Hurtigmetoder for påvisning – metoder på markedet og muligheter framover, Birgitte Moen i Nofima.
  • Perspektiv på og utfordringer med å dele og bruke helgenomsekvenseringsdata, Annette Fagerlund, seniorforsker i Nofima.
  • Teknologier for tryggere rakfisk, Lasse Axelsson, seniorforsker i Nofima.
Powered by Labrador CMS