Flere menn oppgir at de mister matgleden av de stadige diskusjonene om hva man bør og hva man ikke bør spise, viser en ny undersøkelse.

Debatten om kosthold

Menn har fått et mer negativt forhold til mat

Økt fokus på hva man bør og ikke bør spise bidrar til at mange mister matgleden. Særlig menns forhold til mat ser ut til å ha endret seg i negativ retning de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

Nesten hver tredje nordmann oppgir at de mange diskusjonene om hva man bør og hva man ikke bør spise, har bidratt til at matgleden svekkes. Det kommer frem i en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat i mai 2024, på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk).

Det er flest kvinner som oppgir at matgleden svekkes. Blant unge kvinner under 30 år sier hele 49 prosent seg enig i påstanden. Altså nesten halvparten av de spurte.

Betydelig økning 

Men også stadig flere menn oppgir at de mister matgleden.

Når vi ser en så stor økning blant begge kjønn, sier det litt om at problematiseringen av vanlig mat har gått litt langt.

Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i Melk

For mens 22 prosent av menn for fem år siden sa seg enige i at fokuset på hva man bør og ikke bør spise svekker matgleden deres, svarer hele 32 prosent det nå. Det er en signifikant økning på hele ti prosentpoeng, og man ser en økning i samtlige aldersgrupper av menn. 

Dette er urovekkende tall, skriver opplysningskontoret i en pressemelding. 

– Når vi ser en så stor økning blant begge kjønn, sier det litt om at problematiseringen av vanlig mat har gått litt langt. Det er ikke grovbrød, makrell i tomat eller yoghurt som har bidratt til nordmenns livsstilssykdommer. Likevel er dette matvarer som har fått mye tyn i for eksempel ultraprosessert-debatten, fremhever Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. 

– At man skal spise med glede er inkludert i det første kostrådet fra helsemyndighetene som akkurat er blitt lansert, og det håper jeg kan få større fokus fremover, understreker hun.  

Vanlig mat er bra nok 

Ulleberg minner om at de aller fleste fagpersoner stiller seg bak de nye kostrådene. Dermed trenger du ikke forholde deg til mange motstridende råd, du trenger bare forholde deg til kostrådene.

–  I all hovedsak handler det om at vi bør spise variert, spise mye råvarer og begrense inntaket av usunne matvarer som godteri og snacks. Ifølge kostrådene er faktisk vanlig mat som melk og grovbrød bra nok, også selv om du ikke baker brødet selv, presiserer Ulleberg. 

Powered by Labrador CMS