Norsk hvitløk fra Stange i Innlandet er nå til salgs i utvalgte Meny-butikker.
Norsk hvitløk fra Stange i Innlandet er nå til salgs i utvalgte Meny-butikker.

Lokalmat

Meny selger hvitløk dyrket i Norge

Fire bønder fra Stange i Innlandet sørger for at Meny nå kan selge norsk hvitløk.

Publisert Sist oppdatert

Det er første gang du finner hvitløk, dyrket i Norge, i butikkhylla. Normalt importeres hvitløk først og fremst fra Spania og Kina. 

Denne uka kommer et parti inn fra Stange i Innlandet, nok til å levere til Meny-butikker i Oslo og deler av Akershus. Den norske hvitløken selges i topakninger på 75 gram.

Steinar Lauritsen er ansvarlig for frukt og grønt i Meny.
Steinar Lauritsen er ansvarlig for frukt og grønt i Meny.

De fire Stange-bøndene som dyrker hvitløken, har ambisjoner om å styrke norsk matproduksjon, skriver Meny i en pressemelding.

– Dette er nybrottsarbeid, og vi må teste maskiner, utstyr og metoder som passer for storskala hvitløkdyrking. Men etter årets sesong er vi optimister, og tror det på sikt er mulig å forsyne det norske markedet med norskprodusert hvitløk, sier løkbonde Ellen Fjestad fra Arstad nordre gård. 

Hun har nå levert hvitløk til Meny. Det samme har Niels Henrik Landfald, Nils Olve Gillund og Even Veflingstad.

Kort om hvitløk

  • En av verdens mest brukte smakssettere. Kan kokes, stekes og bakes.
  • 1.381 tonn hvitløk ble importert til Norge i 2023.
  • Nordmenn spiser i snitt 0,3 kilo med hvitløk per person hvert år.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Meny ønsker å tilby mest mulig norske jordbruksvarer, ikke bare på grunn av kvaliteten, men også for å støtte norske bønder og matprodusenter, og for å unngå unødvendig lang transportvei, skriver dagligvarekjeden videre.

– Dessuten foretrekker kundene våre varer dyrket i Norge. Vi opplever økt interesse for lokale og kortreise matvarer. Testen på norsk hvitløk er spennende og vi håper at kundene våre omfavner den, sier Steinar Lauritsen, ansvarlig for frukt og grønt i Meny. 

I 2023 var norskandelen på grønnsaker i Meny på 62,7 prosent. Da er potetene ikke tatt med. 62,7 prosent betyr drøye tre prosentpoeng fra 2022.

Powered by Labrador CMS