Nasjonal hyllest til det økologiske
Nå er det klart for Økouka 2024
Den populære Økouka er tilbake og frister med både sunn mat og kule og matnyttige arrangement, og viktige diskusjoner. Et festival for dem som digger økomat og for dem som ennå ikke vet at de egentlig gjør det.
Økouka er en nasjonal begivenhet som samler forbrukere, bønder, matprodusenter, restauranter, foreldre, barn og unge for å feire økologisk mat og fremme en bærekraftig livsstil, skriver de ni arrangørene bak storsatsingen i en pressemelding. I tillegg er en rekke bedrifter og ildsjeler med.
Den har allerede begynt ulike steder i landet, men de fleste av de godt over 100 happenings fra Agder opp til Tromsø skjer i uke 38, altså rett over helga. Økouka 2024 varer helt fram til 26. september.
Under årets uke kan du oppleve åpne gårder, matmarkeder, debatter, bokbad, høsttakkefester, matlagingskurs, kurs i kompostering, kaffesmaking, fermenteringskurs, mozzarellakurs, markvandringer, fagseminarer, hesteridning, foredrag, webinarer og veldig mye mer.
Økouka feirer mangfoldet innen norsk økologisk mat og landbruk i hele landet, og det med et mangfold av hyggelige og matnyttige arrangement. Matnyttig i dobbelt forstand, altså.
Her kan du lete deg fram til din lokale Økouke og velge og vrake mellom flust.
Gjennom formidling av råvarer, kunnskap og inspirasjon retter uka seg mot alle som ønsker å lære mer om bærekraftig matproduksjon. Den bidrar dessuten til å vise frem både små og store aktører innen økologisk matproduksjon, og til å formidle deres engasjement for dyrevelferd, jordhelse og bærekraft.
Økouka handler rett og slett om å synliggjøre hvorfor økologisk mat er viktig, både for forbruker og bonde, men også for planeten, mener arrangørene.
– Økologisk matproduksjon spiller på lag med økosystemet og bidrar til et større mangfold av matvarer og biologisk mangfold gjennom bærekraftig ressursbruk, sier Are Einari Björklund Skau som er nasjonal prosjektleder for arrangementsuken.
– Økouka er en feiring av norsk økologisk mat og en pådriver for økologisk mat som spydspiss for fremtidens landbruk og matsystemer.
Ett arrangement som peker seg litt ut, er diskusjonskvelden «Hvordan får vi mer økologisk mat?» Den arrangeres på Klimahuset i Botanisk hage i Oslo torsdag 19. september fra klokka 15 til 19 og samler aktører fra både matbransjen og politikere. Der skal det diskuteres hva som skal til for å øke norsk, økologisk matproduksjon.
En liten smakebit her: det er ofte vanskelig å få tak i økomat i butikken og på restauranter, mens økobønder ikke får levert det de produserer. Hvorfor er det sånn?
Ja, og så er Matstreif, Oslos største mat- og drikkefestival, tilbake i ny drakt. Det er bare å krysse av 20. og 21. september i kalenderen. Sted: Youngstorget i tigerstaden.