Landbrukets bærekraftpris
Nå kan du nominere dine kandidater
I løpet av høsten deler Felleskjøpet og Landkreditt ut Landbrukets bærekraftpris, i fellesskap. Nå starter jakten på matprodusenter som kan inspirere andre. Fram til 29. september kan du spille inn navn på dine favoritter.
For andre gang går Landbrukets bærekraftpris av stabelen, med mål om å hedre norske matprodusenter som har tatt konkrete grep for å drive mer bærekraftig og lønnsomt.
Nominasjonsperioden har startet og varer fram til 29. september. Felleskjøpet og Landkreditt oppfordrer alle til å nominere bønder som har tatt konkrete grep for å gjøre driften mer bærekraftig, og utnytte gårdens ressurser enda litt bedre, skriver de to i en felles pressemelding.
Når nomineringen av kandidater er avsluttet vil en fagjury gå gjennom dem og velge ut finalister. Vinneren av Landbrukets bærekraftpris vil bli annonsert under Agroteknikk den 14. november.
- HER er lenken for å nominere årets kandidat til Landbrukets bærekraftpris.
Landbrukets bærekraftpris hedrer både små og store tiltak som bidrar til klimasmart og bærekraftig landbruk. Det kan være initiativer for å redusere utslipp av klimagasser, forbedre avlinger, senke kostnader, forbedre dyrevelferd, eller ivareta natur og biologisk mangfold.
Prisen er åpen for alle matprodusenter som har tatt grep for å forbedre gårdsdriften på en bærekraftig måte.
Det gjelder også øko-produsenter.
En fersk undersøkelse, gjennomført på vegne av Felleskjøpet Agri og Landkreditt, viser at hele 96,4 prosent av nordmenn mener at norske bønder tar hensyn til bærekraft i matproduksjonen.
Dette er et uttrykk for sterk tillit til norsk landbruk, og en anerkjennelse av bøndenes innsats for å produsere mat på en så bærekraftig måte som mulig, mener Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri og Hans Edvard Torp, styreleder i Landkreditt.
Her er flere av funnene fra YouGov-undersøkelsen:
-
- 56,6 prosent er villige til å betale mer for mat produsert på en bærekraftig måte.
- 32,2 prosent av de yngste (18 til 29 år) er mer prisbevisste, mens 33,7 prosent av de eldste (60+ år) er minst tilbøyelige til å svare nei på å betale mer.
- Nord-Norge har den høyeste andelen som ikke synes det er viktig at maten er produsert bærekraftig, med 10,2 prosent.
I fjor var det Terje Romsaas fra Sørum som ble tildelt prisen.
Sammen med sønnen Gulbrand har han i flere år hatt fokus på nye løsninger. Gården forsynes med strøm fra egen energiproduksjon, både gjennom solceller og flisfyringsanlegg.
Fokuset ligger på direktesåing og karbonfangst, og far og sønn Romsaas har utviklet og fått patentert sin egen direktesåmaskin, skriver Felleskjøpet Agri og Landkreditt i pressemeldingen.
– Bærekraftig landbruk for meg er å ta vare på gårdens ressurser, enkelt, men samtidig utfordrende. Bærekraftprisen har vært en stor motivasjonsfaktor for meg, og den har gitt oss videre push til å fortsette, sier Terje Romsaas.