
Høring
Næringskomiteen ber om skriftlige innspill til historisk matsvinnlov
Forslaget til den historiske matsvinnloven er i ferd med å bli behandlet av Stortinget. Nå er det mulig å være med – og komme med sine innspill. Kort frist.
Økologisk24 har bladd litt i forslaget til matsvinnloven, eller Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn slik den heter på parlamentarikerspråk. Faktaopplysningene bør få noen og enhver til å tenke litt.
Ifølge beregninger som Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus) har gjort for Matvett, utgjorde det kartlagte matsvinnet i Norge totalt 451.600 tonn i 2023. Det tilsvarer 82,3 kilo matsvinn per innbygger og år.
Mest matsvinn oppstår på husholdningsleddet, i jordbruket og matindustrien.
Det meste av matsvinnet
i norsk jordbruk skjer i grøntsektoren, og fra lagringsgrønnsaker som gulrot og poteter.
Ifølge Landbruksdirektoratet utgjorde matsvinnet i jordbrukssektorens primærledd 52.681 tonn i 2023. Det tilsvarer 2,3 prosent av produksjonen. Svinnet i 2023 viste da en nedgang på 15 prosent fra året før.
Det meste av matsvinnet i norsk jordbruk skjer i grøntsektoren, og fra lagringsgrønnsaker som gulrot og poteter.
- LES OGSÅ: Prisen på mat nær utløpsdato må kuttes
Lovforslaget er nå til behandling i Stortingets næringskomité, som har åpnet for skriftlige innspill.
Fristen er satt til fredag 2. mai klokka 12, altså midt på dagen. Saksordfører er Solveig Vitanza fra Arbeiderpartiet.
Loven skal gjelde for virksomheter som produserer, omsetter og serverer næringsmidler i Norge. Den vil omfatte både private, kommunale, fylkeskommunale og statlige virksomheter, skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.
Gjelder (foreløpig) kun større for aktører
Loven vil i første omgang gjelde for større aktører. Regjeringen har tatt utgangspunkt i matsvinnutvalgets forslag, opplyser departementet.
Regjeringen vil også sørge for en revisjon av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, med utgangspunkt i Matsvinnutvalgets anbefalinger. Det skal skje i løpet av våren, sammen med partene i bransjeavtalen, skriver Landbruks- og matdepartementet videre.