Nordmenns nyttårsforsett om eget kosthold
Nesten fire av ti vil spise mindre sukkerholdig mat i 2025
Nyttårsforsett hører med hvert nytt år. Det gjelder også kosthold. Nordmenn vil spise mer grønt, mer fisk og mindre sukker. Ingvill Måkestad Bovim i Rema 1000 er helseoptimist og tror det er mulig å få til.
Det er særlig snacks og sukkerholdige matvarer som mange nordmenn tror vil være vanskelig å kutte for å oppnå et sunnere kosthold. Det viser en representativ befolkningsundersøkelse som Norstat har gjennomført for Rema 1000.
38 prosent av deltakerne sier at de ønsker å spise mindre sukkerholdige varer, mens 31 prosent oppgir de vil spise mer fisk og sjømat. 30 prosent av befolkningen ønsker dessuten å spise mer grønnsaker.
Bytt til noe sunnere
Det er flest i aldersgruppen 50 til 59 år som vil kutte sukker, viser undersøkelsen. Hele 46 prosent av disse har ambisjoner om å redusere sukkerinntaket, altså nesten halvparten.
– Min viktigste anbefaling er å bytte til et sunnere alternativ når man skal redusere noe, sier leder for helse og ernæring i REMA 1000, Ingvill Måkestad Bovim.
– Og det bør helst være til noe som kan friste litt. God tilgang på frukt og nøtter i overgangsfasen kan være et tiltak for å lykkes for eksempel med å redusere sukker, mener hun.
Lyst på mer fisk, men..?
I august 2024 lanserte Helsedirektoratet nye anbefalinger for nordmenns kosthold. Blant de nye rådene er å minimere inntaket av rødt kjøtt til et minimum, og samtidig spise mer fisk i uka.
Anbefalingen er å spise opp mot 450 gram fisk, nesten en halv kilo, per uke.
Ifølge innsikten fra Rema 1000s undersøkelse, sier en av tre nordmenn (27 prosent) at de spiser fisk to til tre ganger i uka. Mens like mange opplyser at de har fiskemåltid annenhver uke eller enda sjeldnere.
– Vi vet at mange vil spise mer fisk. Vår oppgave er derfor å inspirere og legge til rette for at det blir enklere for folk å inkludere fisk i hverdagen sin, understreker Ingvill Måkestad Bovim.
– Fisken skal være lett tilgjengelig i butikkene, og vi må vise at det ikke trenger å være komplisert å tilberede et smakfullt og godt måltid, med fisk som hovedingrediens, sier hun.
Laks topper
Det er særlig laks som er nordmenns fiskefavoritt, viser Remas egen kartlegging.
I løpet av en måned kjøpes det 100.000 kilo laks i Rema 1000s butikker, opplyser dagligvarekjeden.
Også fiskeprodukter som fiskekaker, fiskeburgere og torsk er gode og enkle middagsfavoritter blant kundene til REMA 1000. I løpet av fjoråret ble det solgt over 30 millioner enheter med fisk.
– Jeg har en forventning til at fiskesalget vil stige i 2025. God helse er på agendaen som aldri før, og vi blir mer opplyste om hva vi bør spise og hvordan vi bør leve, for hver dag som går, sier Måkestad Bovim.