Nofimas Bente Torstensen er klar for å bidra med kunnskap om mulige konkrete løsninger for å styrke norsk matberedskap. Ekspertutvalget har sitt første møte i starten av mars.

Nofima-direktør blant ekspertene som skal finne fram til morgendagens matsystemer

Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima, er utnevnt til regjeringens nye ekspertutvalg som skal sikre bærekraftige matsystemer og styrke norsk matsikkerhet.

Publisert

Utvalget er et direkte resultat av den nylig vedtatte Totalberedskapsmeldingen hvor utnevnelsen er nevnt. Formålet med utredningen som ekspertutvalget skal levere, er blant annet

  • å få mer helhetlig kunnskap om det norske matsystemet 
  • identifisere muligheter
  • få fram utfordringer og dilemmaer
  • komme med anbefalinger til tiltak som kan styrke bærekraften i det norske matsystemet
  • bidra til at det globale matsystemet blir mer bærekraftig.

– Vi står overfor komplekse utfordringer der matsikkerhet, klimaendringer og global matproduksjon er tett sammenvevd, mener Bente Torstensen. 

Klimaendringene påvirker matproduksjonen og gjør den mer sårbar. Samtidig kommer så mye som en tredjedel av klodens klimagassutslipp fra matproduksjon

Bente Torstensen, Nofima

– Med et solid fundament i Nofima,  innen både sjømat og mat fra landbruk, ser jeg fram til å bidra med kunnskap om konkrete løsninger for å styrke norsk matberedskap, sier hun.

Nofima utvikler innovative løsninger for framtidens matsystemer innen blå og grønn sektor. 

Eksempler er mer bærekraftig fôr og mer mathvete, teknologi for bedre utnyttelse av restråstoff, og å ta vare på mat gjennom å sikre at den er trygg og holder seg best mulig, skriver forskningsinstituttet i en pressemelding.

Internasjonalt perspektiv nødvendig

Torstensen er også engasjert i internasjonalt i arbeidet med globale matsystemer. Hun påpeker at et internasjonalt perspektiv er nødvendig.

– Klimaendringene påvirker matproduksjonen og gjør den mer sårbar. Samtidig kommer så mye som en tredjedel av klodens klimagassutslipp fra matproduksjon, understreker Nofima-direktøren.

– Vi kaster en tredjedel av all mat som produseres i verden, samtidig som mange sulter. I tillegg er naturmangfoldet under press. For å løse disse problemene, må vi forstå matsystemene  – lokalt, nasjonalt og globalt, påpeker Bente Torstensen.

Utvalget skal levere sine anbefalinger om et mer helhetlig og bærekraftig matsystem i form av en offentlig utredning (NOU) innen 1. november 2026. 

Fire departement er involvert i arbeidet: Landbruks- og matdepartementet, helse- og omsorgsdepartementet, nærings- og fiskeridepartementet og klima- og miljødepartementet.

Hva er et matsystem?

  • Matsystem er en måte å tenke om mat på, en tenkt helhet av ulike deler som henger sammen. 
  • Alt og alle som er involvert i mat, på en eller annen måte, er del av matsystemet. Ikke bare personer, men også miljøet der maten dyrkes og oppbevares, helseeffektene av den, og profitt eller tap – altså alt som på en eller annen måte påvirker noe eller noen som har med mat å gjøre. 
  • Å kartlegge dette er viktig fordi mye står på spill. 
  • Så mye som en tredje del av klodens klimagassutslipp kommer fra matproduksjon, spesielt landbruk – derfor er det helt nødvendig å få verdens matproduksjon over på et mer bærekraftig spor. 
  • Når vi forstår sammenhengene mellom de ulike delene av matsystemet, og hvordan de påvirker hverandre, er vi bedre i stand til å sette inn tiltak som virker. 
  • Her kan du lese mer om matsystemer.

Kilde: Nofima

Powered by Labrador CMS