Bøndene mener synet på yrket deres har snudd, viser ny undersøkelse.
Bøndene mener at folks syn på yrket deres har snudd til det mer positive, viser ny undersøkelse.

Ny måling fra AgriAnalyse

Nordmenns respekt for norske bønder og norsk matproduksjon på vei opp

Bøndene føler seg mer verdsatt av det norske folk. Nesten halvparten mener at synet på deres yrkesgruppe, og jobben de gjør, er blitt mer positiv de siste 10 til 15 årene, viser en ny måling.

Publisert

Bøndene opplever at Kari og Ola Nordmann setter mer pris på deres arbeid. Også bransjefolk tror respekten for norsk matproduksjon er på vei opp.

45 prosent av norske bønder mener altså at synet på deres yrkesgruppe, og jobben de gjør for å forsyne med livsviktige produkter, er blitt mer positiv de siste 10 til 15 årene. Det viser en måling som AgriAnalyse har utført for Landkreditt. 

26 prosent derimot, altså hver fjerde bonde, opplever folks holdninger som mer negative.

21 prosent oppfatter situasjonen som uforandret, mens åtte prosent ikke har noen bestemt mening.

Yrkesstolthet og økt drivkraft

– Dette er et svært positivt stemningsbilde, som vi også gjenkjenner fra dialogen med bøndene som ønsker å utvikle og investere. Vi opplever stor grad av yrkesstolthet og drivkraft, siteres Inger Johanne Brandsrud, kundeansvarlig landbruk i Landkreditt Bank, i en pressemelding fra banken.

Mange ønsker å styrke den finansielle løfteevnen og videreutvikle gårdsbruket

Inger Johanne Brandsrud, kundeansvarlig landbruk i Landkreditt Bank

Hun tilhører også selskapets satsing Landbruksøkonomene, som gjennom å dele sin kunnskap innen landbruk og økonomi, skal hjelpe bonden til å ta gode og lønnsomme valg.

– Det er stor etterspørsel etter rådgivning. Mange ønsker å styrke den finansielle løfteevnen og videreutvikle gårdsbruket. De siste ukene har vi dessuten hatt et økende antall henvendelser om generasjonsskifte, som ofte gjennomføres ved årsslutt, sier Brandsrud.

Viktigere i en usikker tid

Sett i lys av samfunnsutviklingen oppfatter bøndene også at jobben som matprodusent er viktigere nå enn ved inngangen til 2000-tallet, viser den nye undersøkelsen.

Seks av ti svarer ja på dette. Av disse mener halvparten til og med at jobben deres er blitt «mye viktigere». 

– Det rimer godt med de siste årenes vektlegging av verdier som trygg og kortreist mat, og økt selvforsyning som bidrag til å redusere verdens matmangel, forklarer Brandsrud.

Bare 12 prosent mener jobben er blitt mindre viktig. De øvrige er usikre eller mener at folks inntrykk er uforandret.

Større fokus på matberedskap

Også Norges Bygdeungdomslag tolker resultatene fra undersøkelsen som en bekreftelse på at det er mye pågangsmot i næringen.

– Blant medlemmene våre, som både er unge bønder og andre som er interessert i å ta vare på norske bygdesamfunn, ser vi mye optimisme for tiden, sier bygdepolitisk nestleder Malin Solberg.

Flere trender spiller på lag med grunnverdiene Norges Bygdeungdomslag jobber for, mener Solberg.

– Det er blitt mer fokus på beredskap, der matproduksjon er en viktig faktor. Samtidig er det mer oppmerksomhet om verdien av levende lokalsamfunn, der livskraftige gårdsbruk er én av bærebjelkene i næringsgrunnlaget, mener hun.

For å støtte opp under en slik utvikling, har organisasjonen blinket ut jordvern, distriktsarbeidsplasser, godt skole- og barnehagetilbud samt velferdsordningene i landbruket som noen av sine hovedsaker fremover.

Powered by Labrador CMS