Norske forbrukere foretrekker å handle hos sin lokale bakeri, men tilbys stadig mer importerte brød. Det truer tradisjonsbedrifter her til lands, mener Baker- og Konditorbransjens Landsforening.

Baker- og Konditorbransjens Landsforening

Økende import av bakervarer struper lokale bakerier i Norge

Norske myndigheter tillater at stadig mer bakverk importeres, mens lokale tradisjonsrike bakerier i Norge legges ned. Tillatte handelshindre i Norge bidrar til at utviklingen skyter fart, advarer Baker- og Konditorbransjens Landsforening.

Publisert Sist oppdatert

Norsk bakerbransje er en svært konkurranseutsatt bransje. Siden 80-tallet er over halvparten av norske bakerier lagt ned. Halvparten av landets 357 kommuner mangler i dag et lokalt bakeri. 

Økende import av bakervarer er en vesentlig del av årsaken, mener Gunnar Bakke, direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) og oppfordrer norske politikere til å stille seg spørsmålet om dette er en ønsket utvikling, eller om de vil ta vare på en klimavennlig og bærekraftig næring i Norge.

Ikke toll på importert deig

Slik situasjonen er nå går utviklingen i feil retning, understreker han.

Gunnar Bakke er direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening.

Rammebetingelsene i Norge er én årsak til dette, da det ikke er toll på importert deig eller halvstekte varer. Det gir en uholdbar situasjon og utkonkurrerer norske bakerier, understreker Bakke. 

Bakerier i Norge får melprisen fastsatt gjennom målpris i landbruksforhandlingene. Mindre bakerier betaler derfor langt mer for råvarene enn bakerier i EU, sier direktøren. 

I tillegg kommer de høye lønnskostnadene i Norge. Det satses mye på økt produksjon av norsk matkorn i landbruket, men da trengs det også norske bakerier til å bake brødene, poengterer han.

Forbrukerne etterspør mer kortreiste matvarer enn før, og lokale kvalitetsbakverk har et stort potensial for videre vekst, minner Gunnar Bakke om. Økt lønnsomhet og stolthet for norsk bakerhåndverk viser seg også å være viktig for å styrke rekruttering og få flere faglærte inn i bransjen, sier han.

– Oppleves som næringsfiendtlig

– Hvis dagens utvikling fortsetter, vil hoveddelen av bakervarer innen få år komme fra utlandet. Da vil det heller ikke være behov eller tilbud om fagutdanning innen disse yrkene, frykter Bakke.

Fjerning av handelshindre er konkrete saker for norske politikere, mener han. På lik linje med kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker trengs det opprinnelsesmerking av bakervarer. I tillegg må RÅK-ordningen gjennomgås, legger direktøren til. 

– Næringspolitikken som føres for vår bransje i dag oppleves som næringsfiendtlig og rammer norske bedrifter, norske arbeidsplasser og norske råvarer. Nå må politikerne våkne og tilby rammevilkår slik at næringen får utvikle seg i en bærekraftig retning, oppfordrer Gunnar Bakke.

Powered by Labrador CMS