At studieplassene innen husdyrvitenskap og plantevitenskap ikke fylles opp, kan være alvorlig for hele næringen, mener NMBU.

Søkertallene klare

Økende interesse for landbruksfag, men få vil studere husdyr- og plantevitenskap

Søkertallene til landbruksfagene i høyere utdanning har gått nedover de siste årene, men trenden ser ut til å snu. Husdyr- og plantevitenskap, derimot, har ledige studieplasser. – Alvorlig, mener Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.  

Publisert Sist oppdatert

Til studiene i høst har 546 personer søkt landbruksfag som sitt førstevalg i høyere utdanning. Det er 28 flere enn i 2023. Tallene er nesten på nivå med søkertallene i 2019, opplyser Landbruks- og matdepartementet.

Kanskje tenker mange at man kun kan bli bonde om man studerer plante- og husdyrvitenskap. Men vi utdanner fagfolk til hele det store apparatet i og rundt matproduksjon og landbruket.

Siri Fjellheim, rektor ved NMBU

Det har vært stor interesse for skogfaget ved NMBU i år. 87 personer hadde det som førstevalg. Det er 19 flere enn i fjor og en dobling fra 2019.

Siri Fjellheim, rektor ved NMBU, bekrefter at skogfag øker hos dem, men understreker at pilene peker nedover både for husdyrvitenskap og plantevitenskap. Plantevitenskap hadde 25 plasser og ga tilbud til 13 studenter, mens husdyrvitenskap hadde 25 plasser og ga tilbud til 21 studenter.

På disse linjene blir ikke ledige plasser fylt opp, noe de mener kan være alvorlig for hele næringen.

– Gode jobbmuligheter

– Vi ser at færre søker husdyr- og plantevitenskap, mens mange er interessert i biologi. Det kan tyde på at det ikke er interessen for fagområdet det er noe i veien med, men forventningene og inntrykket blant studiesøkerne, sier rektor Siri Fjellheim.

– Kanskje tenker mange søkere at man kun kan bli bonde om man studerer plante- og husdyrvitenskap. Men vi utdanner fagfolk til hele det store apparatet i og rundt matproduksjon og landbruket. Jobbmulighetene etter å ha studert plante- eller husdyrfag er mange og gode, legger hun til.

Stor interesse også for yrkesfaglig utdanning

Også søkertallene til høyere yrkesfaglig utdanning i for landbruksfagene har gått opp. I år har 162 personer søkt landbruksfag i fagskolen, det høyeste antallet som er blitt målt siden fagskolene ble inkludert i Samordna opptak i 2020. 

Det er særlig Fagskolen i Innlandet som har registrert en stor økning i antall søkere. Også her er skogfagene populære. Søkere til faget arborist har økt med nesten 60 prosent fra forrige kull i 2023. 

Det mest populære faget er likevel «grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket» med 53 søkere, nesten en dobling fra i fjor.

Powered by Labrador CMS