Takhager

Helikopterblikk på Nord-Europas største takhage hvor det dyrkes frukt og grønt.

Økern Portal – takhagen som frister
med urbant landbruk i høyden

Nord-Europas største takhage med spiselige vekster har åpnet for ny sesong.

Publisert Sist oppdatert

På toppen av næringsbygget Økern Portal i Oslo ligger det som er Nord-Europas største takhage hvor det frukt og grønt. 

Den 7.000 kvadratmeter store takparken inneholder nemlig tusenvis av spiselige vekster, løpebane, treningsapparater, bikuber, sitteplasser og store arealer for dyrking av frukt, urter og grønnsaker.

Takhagen har et eget samdyrkelag som består av beboere i nærmiljøet. De både praktiserer og lærer om urbant landbruk.

– Vi ønsker alle velkommen til toppen av Økern Portal, reklamerer Richard Groven. 

Han er forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring, som eier bygget.

Prisbelønnet for innovativ bruk av takarealer

Visjonen for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø. Det mener Groven takparken er et godt eksempel på.

Taket er åpent for alle og en arena for å dyrke grønnsaker og samhold, nyte utsikten og kanskje ta en treningsøkt i høyden. I tillegg fanger vegetasjonen opp regnvann og reduserer risikoen for flom, sier han, og legger til at takhagen ble besøkt av om lag 40.000 personer i fjor.

Takhagen ble for første gang åpnet i 2021, og i 2022 mottok Økern Portal to utmerkelser for innovativ bruk av takarealer: DOGA-merket for design og arkitektur, og Scandinavian Green Roof Award.

Erin Dumbauld, bybonde og gartner i firmaet U. Reist, er sjefen for den høyt liggende hagen.

Det er Erin Dumbauld, bybonde og gartner i selskapet U. Reist, som tar vare på plantene. 

– Tilbudet er veldig populært, og vi ser at mange som har vært med en sesong, melder seg på igjen. Vi har noen få ledige plasser igjen for årets sesong, forteller Dumbauld.

Bybonden har jobbet som profesjonell gartner i mange år, både i Australia og USA. Hun mener takhagen på Økern Portal er nyskapende og håper at det etableres flere grønne tak i årene som kommer.

Dyrker frukt, urter og grønnsaker

– Det er fantastisk at vi har så store arealer for å dyrke frukt, urter og grønnsaker. At takparken i tillegg er åpent for alle og fungerer som en arena for å bygge samhold og kunnskap om matproduksjon er helt unikt, sier hun.

Grønnsakene som dyrkes fram, deles ut til medlemmene av samdyrkelaget og brukes av restaurantene i bygget.

Barnehager og skoler inviteres opp

Dumbauld forteller at barnehager og skoler inviteres opp i høyden for en annerledes dag i takåkeren.

– Det syntes barna er veldig moro. Skoler og barnehager bruker takhagen for både lek og læring, forteller bybonden og peker på «meitemarkhotellet».

– Det er en kompostinstallasjon, som viser barna hvordan meitemarken fråtser i planterester og danner ny næringsrik jord til resten av plantene på taket, sier hun.

– Gjennom to vinduer får barna se med egne øyne hvordan meitemarken arbeider med jorda. Det lærer dem om sirkulære kretsløp, altså at kompost og matrester kan skape næringsrik jord som er viktig for å lage nye grønnsaker.

Også bikuber

Hun legger til at taket også har bikuber og at det i disse dager etableres informasjonsskilt der besøkende kan lære om takparken og viktigheten av planter og levende økosystem i byen.

– Vi gleder oss til en ny sesong med dyrking, kunnskapsformidling, trening og moro på taket. Alle er velkomne, understreker Erin Dumbauld.

For den som lar seg friste  – takhagen har følgende åpningstider:

Mandag til fredag: 8 – 20

Lørdag til søndag: 9 – 18

Grønnsakene som dyrkes fram høyt over tigerstaden, deles ut til medlemmene av samdyrkelaget og brukes av restaurantene i bygget.
Powered by Labrador CMS