Jordbruksarealet som drives økologisk, eller er i andre eller tredje års karens i 2024, er på 412.900 dekar. Det er 4,6 prosent mer enn i 2023.

Etter flere års stillstand

Økning i andel økologisk jordbruksareal

Andelen jordbruksareal som drives økologisk i Norge, vokser igjen. Landbruksdirektoratets foreløpige tall for 2024 viser en økning på 18.000 dekar, sammenlignet med de endelige tallene fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Arealet som drives økologisk, eller er i andre eller tredje års karens i 2024, er på 412.900 dekar. Dette er altså 18.000 dekar eller 4,6 prosent høyere enn de endelige tallene for 2023, viser Landbruksdirektoratets statistikk.

Økologisk jordbruk i korte trekk

  • Økologisk jordbruk innebærer allsidig drift med mest mulig variert vekstskifte og resirkulering av organisk materiale. 
  • Det er strenge restriksjoner for bruk av plantevernmiddel og mineralgjødsel. 
  • Videre må husdyrholdet tilpasses arealgrunnlaget, og gårdbrukeren ta hensyn til de naturlige behovene husdyrene har. 
  • Jordbruksbedrifter med økologisk drift blir hvert år godkjent og kontrollert av medlemsorganisasjonen Debio.

Med karens menes  en periode hvor jorda ligger brakk eller er under omlegging til økologisk drift. Det betyr at jorda ikke brukes til konvensjonell dyrking, men forberedes for å oppfylle kravene til økologisk jordbruk.

Det økologiske jordbruksarealet har ligget stabilt (lavt) over flere år, men de to-tre siste årene er det samtidig blitt registrert en økning i areal som er under omlegging til økologisk produksjon, skriver direktoratet i sin statistikkbank.

Det ga håp om mer økologisk jordbruksareal, noe som ser ut til å slå til nå.

I 2023 hadde fylkene Oslo/Viken og Trøndelag mest økologisk jordbruksareal, med henholdsvis 118. 800 og 93 000 dekar. Økologisk utgjorde knapt 6 prosent av alt jordbruksareal i drift i hver av fylkene. Til sammen hadde de hele 46 prosent av alt økologisk areal i landet. 

Vestfold og Telemark fylke hadde høyest andel økologisk areal med 6,8 prosent. I Rogaland, som ellers er et viktig jordbruksfylke, ble bare 0,8 prosent av arealet drevet økologisk.

Powered by Labrador CMS