Nofima-rapport om plantebaserte produkter
Økning i salg av norske kjøttalternativer
Norskproduserte vegetarprodukter har tatt en større del av markedet de seneste årene. Dette er spesielt tydelig for kjøttalternativene, men salget er i ferd med å gå ned igjen.
Det norske markedet for plantebaserte produkter nådde en topp i 2021. Deretter har det gått noe tilbake igjen.
Ikke desto mindre: markedet er tre ganger så stort som i 2016, kommer det fram i rapporten «Utvikling i salg av plantebaserte produkter i Norge» som matforskningsinstituttet Nofima står bak.
Funnene avdekker at salget av kjøttalternativer og plantedrikker har falt tilbake til 2020-nivå.
Her er andre viktige funn fra undersøkelsen:
- Norskproduserte produkter tar større markedsandeler.
- Havredrikk er blitt nordmenns foretrukne plantedrikk.
- Større forskjeller i næringsinnholdet i plantebaserte kontra animalske produkter.
– Funnene kan tyde på at vi ser en normalisering av markedet, noe som også er vist i andre land. Det er positivt at norske bedrifter er kommet mer på banen, sier Øydis Ueland, seniorforsker i Nofima.
Det er positivt at norske bedrifter er kommet mer på banen
Øydis Ueland, seniorforsker i Nofima
Hun er den ene av to forskere som har skrevet rapporten.
Flere kjøtterstattere lages i Norge
Blant de bestselgende, plantebaserte kjøtterstatterne har det vært en økning av produkter som lages i Norge. De har også et bredere råstoffgrunnlag, skriver Nofima i en pressemelding.
For plantedrikkene, derimot, dominerer fremdeles utenlandske produsenter og importerte råvarer.
– Plantedrikker brukes som regel i situasjoner der man ellers ville servert melk. Havredrikker er mest populære. Deretter følger soya- og mandeldrikker, opplyser Nofima-forsker Sveinung Grimsby, som også har vært med på rapporten.
Populære plantedrikker
Mange plantedrikker har høyt innhold av karbohydrater, og er populære på grunn av god smak.
Det er stor forskjell på næringsinnholdet i de ulike plantedrikkene. Flere er tilsatt vitaminer og mineraler for å bidra til det daglige næringsinntaket, skriver Nofima.
Plantedrikker brukes som regel i situasjoner der man ellers ville servert melk
Sveinung Grimsby, forsker i Nofima
Plantedrikker som er basert på soya, har et godt innhold av protein. De øvrige plantedrikkene har lavt proteininnhold, opplyser matforskningsinstituttet. Det er omtrent like mye vitamin B i havredrikk og mandeldrikk, som i melk. Vitamin D og kalsium er tilsatt i flere av plantedrikkene, heter det videre i pressemeldingen.
Utvikling i kjøttalternativene
Fra et ernæringsmessig ståsted har det vært en utvikling i kjøttalternativene fra 2019 til 2023. Flere av alternativene på bestselgerlisten har lavere proteininnhold, men høyere fettinnhold enn i 2019, opplyser Nofima.
De fleste produktene er over anbefalt saltinnhold, men er på lik linje med tilsvarende kjøttprodukter. Både fett og salt bidrar til mer smakfulle produkter.
– Det er viktig at forbrukerne er klar over næringsinnholdet i de ulike plantedrikkene og kjøttalternativene, slik at de kan ta informerte valg, understreker Øydis Ueland.