Fra 2023 til 2024 har omsetningen av økologiske matvarer i dagligvarebutikker økt i alle fylker, viser Landbruksdirektoratets statistikk.
Fra 2023 til 2024 har omsetningen av økologiske matvarer i dagligvarebutikker økt i alle fylker, viser Landbruksdirektoratets statistikk.

Interessant trend

Øko-mat ikke lenger et utpreget byfenomen

Forbruket av økologiske matvarer har økt over nesten hele landet i 2024, viser tallene for dagligvaremarkedet som Landbruksdirektoratet har hentet inn. Øko i matbutikkene er åpenbart ikke lenger et typisk byfenomen.

Publisert Sist oppdatert

Direktoratets rapport «Produksjon av økologiske jordbruksvarer» er spekket med mye interessant og delvis meget detaljert informasjon – et godt stykke utover ren statistikk. 

Selv om den sikkert har forbedringspotensial, gir den helikopterblikk over landets økologiske matproduksjon. Den peker på svakheter i dagens produksjon, på flaskehalser for omsetningen, på positive utviklinger og kjøpstrender. 

Kort sagt, den gir viktig info som definitivt trengs etter at det nasjonale økomålet på 10 prosent ble vedtatt av Stortinget før påske

24. mars meldte Økologisk24 at økologiske produkter har opplevd et betydelig løft i det norske dagligvaremarkedet fra 2023 til 2024. I fjor ble det omsatt for 3,61 milliarder kroner – en økning på 262 millioner kroner, eller 7,8 prosent, målt i verdi.

Både totalt og innen de fleste fylker og varegrupper var veksten på øko-omsetningen større enn i det totale dagligvaremarkedet. 

Likevel rikket den økologiske andelen av dagligvaremarkedet seg ikke i 2024. Den lå stabilt på rundt 2 prosent, skriver Landbruksdirektoratet i rapporten sin. Og der har den ligget en stund.

Innspill fra bransjeaktører bekrefter at økologisk mat i dagligvarehandelen ikke lenger er et utpreget byfenomen

Landbruksdirektoratet

Øko-andel på 3,5 prosent i Oslo

Den fylkesvise omsetningen av økologiske matvarer i dagligvarehandelen viser imidlertid en langt hyggeligere utvikling. 

Av høyst forståelige årsaker er Oslo fylket som både har det største økologiske dagligvaremarkedet og den høyeste andelen økologisk mat av omsetningen. I fjor lå andelen på 3,5 prosent, altså et godt stykke over de rundt 2 prosent nasjonalt.

Også Akershus og Vestfold hadde en øko-andel et godt stykke over det nevnte landsgjennomsnittet. På den andre enden figurerer Møre og Romsdal, Nordland og Finnmark med de laveste øko-andelene, går det fram av Landbruksdirektoratets produksjons- og omsetningsrapport for økologiske jordbruksvarer for 2024.

Omsetningsvekst i alle fylker

Den viser også at omsetningen av øko-matvarer har økt i samtlige fylker, fra 2023 til 2024. I dagligvaremarkedet, altså. Veksten i omsetningsverdi var større enn den generelle prisveksten på matvarer i alle fylker, med unntak av Finnmark.

«Dette tyder på at forbruket av økologiske matvarer øker over nesten hele landet. Innspill fra bransjeaktører bekrefter at økologisk mat i dagligvarehandelen ikke lenger er et utpreget byfenomen», framhever Landbruksdirektoratet.

I denne sammenheng kan det være greit å nevne at statistikken ikke skiller mellom norskproduserte og importerte økologiske matvarer.

 

Powered by Labrador CMS