Jordbruksarealet, som brukes til økologisk matproduksjon, er blitt redusert med rundt 20 prosent i løpet av det siste tiåret.

Ny statistikk

Økologisk jordbruksareal i stampe – igjen

Den økologiske andelen av alt jordbruksareal i drift i Norge utgjorde 4,2 prosent i 2023, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er omtrent det samme som året før, og året før det igjen og før det igjen.

Publisert

I 2023 var det registrert 410.900 dekar med økologisk jordbruksareal i drift. Det utgjorde 4,2 prosent av det totale jordbruksarealet i drift. Dersom en også tar med 49.700 dekar som for tiden er under omlegging til økologisk produksjon, såkalt karensareal i drift, så utgjør økologisk areal 4,7 prosent av totalen i Norge. 

Kort om økologisk jordbruk

  • Økologisk jordbruk innebærer allsidig drift med mest mulig variert vekstskifte og resirkulering av organisk materiale. 
  • Det er strenge restriksjoner for bruk av plantevernmiddel og mineralgjødsel. 
  • Videre må husdyrholdet tilpasses arealgrunnlaget, og gårdsbrukeren må ta hensyn til de naturlege behovene husdyrene har. 
  • Jordbruksbedrifter med økologisk drift blir hvert år godkjent og kontrollert av medlemsorganisasjonen Debio.

Denne prosentdelen er den samme som året før, poengterer Statistisk sentralbyrå (SSB) i en pressemelding.

Siden toppåret 2011 har det godkjente økologiske jordbruksarealet gått ned med 93.100 dekar, eller 18 prosent. Fra 2022 til 2023 har arealet gått ned fra 416.800 til 410.900 dekar. 

I fjor var det mest økologisk jordbruksareal i Oslo/Viken og Trøndelag, med henholdsvis 118.800 og 93.000 dekar, viser SSB-statistikken. Økologisk areal utgjorde knapt 6 prosent av alt jordbruksareal i drift i disse fylkene. Til sammen hadde de 46 prosent av alt økologisk areal i landet. 

Vestfold og Telemark fylke hadde høyest andel økologisk areal, med 6,8 prosent. I Rogaland, som ellers er et viktig jordbruksfylke, ble bare 0,8 prosent av det totale jordbruksarealet drevet økologisk.

Mens omfanget av det økologiske jordbruksarealet nesten ikke endrer seg, går antall øko-bedrifter ned. Siden 2009 er det nemlig blitt rundt 900 færre økologiske jordbruksbedrifter. Fra 2022 til 2023 ble det registrert en nedgang på 37 bedrifter. 

Hvert år er det nye virksomheter som legger om til økologisk drift, men samtidig er det noen som går tilbake til konvensjonelt jordbruk eller legger ned drifta, understreker SSB.

I 2023 var det 1.928 jordbruksbedrifter som drev økologisk. Disse utgjorde 5,1 prosent av totalt 37.600 jordbruksbedrifter i Norge i fjor. Det er omtrent samme prosentdel som de siste seks årene, men ett knapt prosentpoeng lavere enn i toppårene 2009 til 2011.

Powered by Labrador CMS