Bondens marked
– Oppskrift for mer lokalmat en skuffelse
Bondens marked i Norge er skuffet over den ferske lokalmatoppskriften. – Strategien er en liste med gode intensjoner, men de fleste tiltakene vil det dessverre ikke bli noe av uten at det tilføres midler, sier daglig leder Randi Ledaal Gjertsen til Økologisk24.
I går var dagen som lokalmatprodusentene hadde ventet på en stund. Dagen da landbruks- og matminister Geir Pollestad la fram «Oppskrift for mer lokal mat og drikke». Produsentenes håp var at den også skulle inneholde håndfaste tiltak, en slags plan for gjennomføring.
Resultatet ble en veileder «som skal legge til rette for at regjeringens mål om å øke omsetningen av lokal mat og drikke i Norge til 25 milliarder kroner innen 2035», står det i innledningen. Noe som vil bety en dobling fra dagens nivå hvis målet skulle nås.
I forskriften ligger en liste over 15 forslag til tiltak, inkludert noen grep som skal vurderes. Som å vurdere anskaffelsesutvalgets forslag om at innslagspunktet for offentlige anskaffelser bør økes fra 100.000 til 300.000 kroner (uten moms).
Flere av tiltakene, som merking av varer i serveringsbransjen, offentlige innkjøp av lokalmat og distribusjon vil ta flere år å få fart på
Randi Ledaal Gjertsen, Bondens marked
Skulle det bli realitet, ville det gjøre det lettere for kommuner og andre offentlige innkjøpere å handle mer lokalt, men det knyttes flere andre problemstillinger til dette som først må løses.
Her er noen andre forslag:
- En nasjonal merkeordning for norsk mat til bruk i serveringsbransjen skal utredes.
- Innovasjon Norge skal i løpet av inneværende år gjennomføre et pilotprosjekt som kan bidra til å styrke mindre lokale produsenters evne til å levere til det offentlige gjennom regionale nettverk.
- Det skal settes i gang et pilotprosjekt etter modell fra Västra Götaland-regionen i Sverige, med «lokalmat-megler» for å støtte dialogen mellom lokale innkjøpere og lokale produsenter.
Ingen mål nås uten penger
Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked i Norge, setter pris på strategien som hun leser som en liste med gode intensjoner. Men de fleste tiltakene vil det neppe bli noe av uten at det tilføres midler, er hun klar på.
For å få ting til å skje, må Bondelaget og Småbrukarlaget hjelpe Pollestad med å prioritere økonomiske midler for å sikre en raskest mulig framdrift
– Flere av tiltakene, som merking av varer i serveringsbransjen, offentlige innkjøp av lokalmat og distribusjon vil ta flere år å få fart på. Det skal først utredes og vurderes, og da går tida fort, påpeker hun.
– Så for å få ting til å skje, må Bondelaget og Småbrukarlaget hjelpe Pollestad med å prioritere økonomiske midler for å sikre en raskest mulig framdrift og skape handling, legger Ledaal Gjertsen til.
Hun sikter med dette til at finansieringen av noen av tiltakene skal diskuteres under de årlige forhandlingene om ny jordbruksavtale, slik det er formulert i strategien for mer lokal mat og drikke.
Bondens marked er imidlertid fornøyd med at kompetansetilbudet for produsenter av lokal mat og drikke skal gjennomgås.
– Der vil man raskere se resultater av endringer, men ellers var dette en skuffelse, sier Randi Ledaal Gjertsen til Økologisk24.