Økologiske bakervarer er populære i cafeer og bakerier. Her en smilende daglig leder Magdalena Sixten ved Godt Brød på Grünerløkka i Oslo.
Få håndverksbakerier har den nødvendige Debio-godkjenningen for å kunne produsere og selge økologiske bakervarer. Det gjelder imidlertid IKKE Godt Brød som har slik sertifisering. Her daglig leder Magdalena Sixten ved Godt Brød på Grünerløkka i Oslo. Arkivfoto: Maren Synnevåg MSL

Landbruksdirektoratets statistikk

Pen salgsvekst for økologiske bakervarer, men få bakerier har øko-godkjenning

Øko-salget gjennom cafeer og bakerier gjorde et pent byks oppover i 2024 – fra 298,5 millioner i 2023 til nesten 331 millioner kroner i fjor. Men få har økologisk sertifisering for sine bakervarer, selv om de bruker økologisk mel.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år registrerer Landbruksdirektoratet omsetningen av økologiske bakervarer fra Godt Brød, Den gode baker og Maschmanns Matmarked. Til sammen driver de tre 26 bakeri- og caféutsalg, og selger dessuten økologiske bakervarer gjennom helsekostbutikker og via nett.

Ifølge Landbruksdirektoratets ferske rapport over produksjon og omsetning av økologiske jordbruksvarer i 2024 hadde økologiske bakeri- og caféutsalg i fjor en omsetning på 330,9 millioner kroner. I 2022 lå den på 298,1 millioner og i 2023 på 298,5 millioner kroner. 

Det gir altså en omsetningsvekst på 10,8 prosent fra 2023 til 2024 – et godt stykke over den generelle prisutviklingen på 5,5 prosent i samme tidsrom, og prisøkningen på matvarer på 5,2 prosent (på årsbasis).

Peter Møller er rådgiver for kommunikasjon og utvikling i Debio Marked.

Det er ikke mange innen øko-produksjon og -salg som kunne skryte av vekst i kroner og øre på over 10 prosent i 2024, viser Landbruksdirektoratets tallsamling.

Få søker om økologisk sertifisering

I rapporten pekes det på at mange håndverksbakerier foretrekker å bruke økologisk mel i sine bakervarer, men at få søker om godkjenning gjennom Debio

Debio har merket mat og utviklet økologien i Norge i flere tiår og tilbyr dessuten veiledning, sertifisering og kunnskapsformidling om økologisk mat.

Én av Landbruksdirektoratets kilder blant grossistene gjorde oppmerksom på at antall håndverksbakerier har økt kraftig de siste årene og at den selger økologisk mel til langt flere enn de ovennevnte bakeriene. 

De aller fleste av disse har imidlertid ikke økologisk sertifisering for sine bakerier og bakervarene de selger. Mange bakerier baker med økologisk mel og selger bakervarer som i praksis er økologiske, men de har altså ikke Debio-sertifisering og markedsfører dermed verken bakeriet eller bakervarene som økologiske.

«Selv om disse kun skulle bruke økologisk mel, vil vi ikke kunne registrere deres omsetning i statistikk for sertifiserte økologiske bakervarer», poengterer Landbruksdirektoratet i rapporten.

Kostnadsspørsmål eller uvitenhet?

Vi har ikke detaljert innsikt i hva dette skyldes, men vi antar at kostnader har noe å si, i tillegg til manglende kunnskap om regelverk og markedsmuligheter

Peter Møller, Debio Marked

Økologisk24 spurte Debio hva som er årsaken til at såpass mange håndverksbakerier ikke har økologisk godkjenning.

– Vi har ikke detaljert innsikt i hva dette skyldes, men vi antar at kostnader har noe å si, i tillegg til manglende kunnskap om regelverk og markedsmuligheter, svarer Peter Møller, rådgiver for kommunikasjon og utvikling i Debio Marked.

Han viser til at organisasjonen jobber aktivt med å tydeliggjøre det, men at mange ikke er klar over at de trenger en godkjenning for å markedsføre produkter som økologiske. 

– Udokumenterte økopåstander regnes som urettmessig markedsføring og kan påklages til Debio og Mattilsynet, understreker han og legger til at Ø-merket har høy kjennskap hos forbruker.

– Vi håper at flere bakerier ser verdien av en økogodkjenning for å kunne formidle kvaliteter i produktene og verdien slike valg har for miljøet, sier Peter Møller. 

Powered by Labrador CMS