Omsetningstall
– Prisveksten hjelper ikke på økosalget
Salget av økologiske grønnsaker er labert om dagen. Mat- og landbruksminister Geir Pollestad (Sp) peker på to årsaker til det.
I går kom nyheten om at omsetningen av økologiske grønnsaker er ganske lav, med unntak av potetsalget hvor lagrene er skrapet for konvensjonelle varer.
Dyrtid og tillit
Hvorfor er det slik? Landbruks- og matminister Geir Pollestad tror han har svaret.
– For det første er vi inne i en dyrtid, der prisveksten på mat har vært veldig stor. Og når de ordinære varene blir dyre, blir gjerne økologiske varer enda dyrere. Der ligger nok mye av forklaringen, sier Pollestad til Dagligvarehandelen.
– Men det er nok også slik at norske forbrukere har høy tillit til norsk matproduksjon, og tenker at mat, basert på norske råvarer, er «ren». Da blir det enklere å velge konvensjonelle varer, sier han.
– Jeg har ingen fakta å underbygge dette med, men jeg tror nok det er en del av forklaringen på at salget ikke er høyere. Jeg tenker nok litt slik selv også, men når jeg er i USA, kjøper jeg alltid økologisk. Der har jeg ikke den samme tilliten til at maten er «ren», medgir statsråden.
Må dekke etterspørselen
– Hva gjør regjeringen for å øke øko-salget?
– Vi gjorde jo noe nå, i revidert statsbudsjett. Jeg tror ikke det var noen som jublet høyere enn Økologisk Norge da. Vi har økt bevilgningene for å støtte flere ulike prosjekter, sier Pollestad.
Norske forbrukere har høy tillit til norsk matproduksjon, og tenker at mat, basert på norske råvarer, er «ren». Da blir det enklere å velge konvensjonelle varer
Landbruks- og matminister Geir Pollestad
– I mange år var det et politisk mål om 15 prosent øko-andel i omsetning og forbruk i Norge innen 2015. Dette ble skrinlagt da det sto tindrende klart at man ikke ville være i nærheten av å nå målet da datoen nærmet seg. Det betyr ikke at regjeringen er uten øko-ambisjoner, legger han til.
– Vi har jo et mål som vi jobber mot. Det er ikke et tallfestet mål, men et mål om at vi skal kunne dekke etterspørselen i Norge gjennom egen produksjon. Det er det viktigste, fastslår Pollestad.