Datter og mor: Katrine og Inger Johanne Larsen i Ingers gårdsmat AS har vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Finnmark.

Bedriftsutvikling i landbruket

Regionale landbrukspriser til Ingers gårdsmat og Strømmen Gård   

Innovasjon Norge har offentliggjort vinnerne av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for både Troms og Finnmark. Se hvem som stakk av med prisene i de to fylkene.

Publisert Sist oppdatert

Katrine og Inger Johanne Larsen i Ingers gårdsmat, datter og mor, jublet etter å ha blitt tildelt Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Finnmark.

–  Vi er dypt rørt og stolte over å motta BU-prisen fra Innovasjon Norge. Tradisjoner videreføres gjennom generasjoner i familien vår, og vi har lagt ned utallige timer for å levere kvalitetsprodukter vi kan stå inne for, forteller daglig leder Inger Johanne Larsen.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

  • Hvert år deler Innovasjon Norge ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. 
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. 
  • Hvert år blir det kåret én vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250.000 kroner.

På Nyvoll i Alta kommune jobber Inger Johanne Larsen og datteren Katrine som bedriftens to eneste ansatte. Med spesialiteter som fenalår, bokna lammelår, pinnekjøtt, skank, lammerull og fenabog treffer produktene både det lokale og nasjonale markedet. 

Det krever mye jobb å kunne tilby produkter av så høy kvalitet, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

– Vi er ekstremt takknemlige for gode kunder gjennom mange år som har satt pris på vårt håndverk og vår matglede. Denne prisen er en anerkjennelse av det harde arbeidet, alle tidlige morgener og sene kvelder som har gjort Ingers Gårdsmat til det vi er i dag, sier hun.

I år produserer Ingers gårdsmat mat fra rundt 600 lam. Nå ønsker de å vokse og utvide produksjonen. Familiebedriften har blant annet deltatt på den internasjonale landbruksfestivalen Grüne Woche (IGW) i Berlin tre år på rad, som en del av den norske delegasjonen. 

Anne Berit Figenschau, regiondirektør for Innovasjon Norge i Arktis, er imponert over bedriftens arbeid.

– Det er en glede å få dele ut Bedriftsutviklingsprisen til en kvinnebedrift i distriktet som har evne til innovasjon og vekst. Bedriften har over år levert utmerkede produkter av lam med høy kvalitet. Inger og Katrine bidrar til å løfte lokalmat i Finnmark ved sitt engasjement for landbruket, roser Anne Berit Figenschau. 

Morten og Siw-Merete Risto fra Strømmen Gård sverger på produksjon av ost og har tidligere vunnet både NM-gull og VM-bronse or sin «Strømmen Chevre».

Glad og stolt ble også Morten og Siw-Merete Risto på Strømmen Gård da de fikk høre at de hadde vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Troms for 2024.

– Veldig hyggelig å bli lagt merke til og satt pris på, sier Morten Risto fra Strømmen Gård.

På Strømmen gård i Nordreisa kommune ligger en av verdens beste osteprodusenter. Med mottoet «glade geiter gir gode råvarer» har den lille osteprodusenten vunnet NM-gull og senere bronsemedalje i VM for sin «Strømmen Chevre».

Prisvinnerne har vært på ystekurs flere steder i verden, og de har alltid hatt et sterkt ønske om å få drive med denne typen lokalmatproduksjon, skriver Innovasjon Norge i pressemeldingen. 

–  Det nytter å bygge kompetanse, sier Morten om de mange turene og kursene.

Utviklingen av gården fortsetter for prisvinnerne. Geitefjøsen er nå under utvidelse, og i sommer etablerte de Reisa Lokalmat AS. De overtok deretter et butikklokale på Storslett, hvor det nå selges lokalmat fra småskalaprodusenter fra Gudbrandsdalen i sør til Nordreisa i nord.

Utviklingen hadde blitt vanskelig uten hjelp fra barna, understreker prisvinnerne. Jean Kasper, Siri Mari, Ine Kristine og gårdens avløser fra Ukraina bidrar med alt fra hjelp i fjøset, butikken, sosiale medier og regnskap.

– Jeg blir ekstra imponert når årets vinner kan vise til medaljer i både NM og VM for ost, samt at de, som en av ytterst få i Nord-Norge, har egen fysisk butikk for lokalmat, sier regiondirektør Anne Berit Figenschau.

– Strømmen Gård er definitivt en forkjemper og et forbilde for småskalaprodusenter, synes hun.

De fylkesvise vinnerne har nå mulighet til å kjempe om den nasjonale prisen.

Powered by Labrador CMS