
Ferske tall for 2024
Salget av økologiske egg fortsetter å øke
Rundt 10 prosent av alle egg som ble solgt i Norge, var økologiske, viser Landbruksdirektoratets ferske rapport om økologisk jordbruksproduksjon. Salgsverdien økte med nesten 17 prosent fra 2023 til 2024.
Salgsøkningen i 2024, sammenlignet med 2023, må kunne kalles respektabel, i alle fall i kroner og øre. Det ble solgt økologiske egg for en verdi av 290 millioner kroner i dagligvarehandelen, en oppgang på 16,6 prosent fra 2023.
Utviklingen kan ikke kalles for et ett-års-fenomen, for salget har økt hvert år siden 2006, og doblet seg siden 2014 – altså i løpet av ti år, viser Landbruksdirektoratets rapport om produksjon og omsetning av økologiske jordbruksvarer i Norge i 2024.
Les mer om egg her
-
Nortura varsler høyere import av egg etter masseavlivningen av verpehøns
-
Den Norske Veritas skal granske fôrskandalen hos Felleskjøpet Agri
-
Danske egg skal forebygge forsyningstrøbbel i Norge
-
Økt salg av rødt kjøtt – utfordringer for både hvitt kjøtt og egg
-
Eggmangel førte til svært høy import i 2024
-
Fare for mangel på norske egg - igjen
-
Store mengder ulovlige importegg solgt på det norske markedet
-
Import av egg på historisk høyt nivå
Rapporten om økologisk jordbruksproduksjon blir presentert på SSBs og Landbruksdirektoratets felles digitale seminar 27. mars klokka 9. Der skal det også diskuteres hvordan målet om 10 prosent økologisk areal innen 2032, kan nås. Det er fortsatt mulig å melde seg på i løpet av dagen.
Den totale produksjonen av økologiske egg i 2024 endte på rundt 4.700 tonn i fjor, noe som er en økning på 3,6 prosent fra året før.
Rundt 10 prosent av samtlige egg som ble solgt i kongeriket i 2024, var økologiske. Andelen ligger dermed nøyaktig på det nivået som hele den norske øko-produksjonen helst skal ligge på innen 2032.
Øko-målet kommer trolig til å bli vedtatt av Stortinget før påske.
85 prosent til matbutikkene
De økologisk merkede eggene omsettes i hovedsak i dagligvaremarkedet, forklarer Landbruksdirektoratet i rapporten sin. 85 prosent av salget av økologisk merkede egg gikk dit i 2024.
9 prosent av eggene ble solgt til storhusholdningsmarkedet og 6 prosent til andre salgskanaler.
I 2024 ble det kun omsatt ferske økologiske skallegg. Det ble ikke produsert og omsatt økologiske eggprodukter, opplyser direktoratet.
En del produsenter omsetter eggene selv, direkte fra gården eller på gårdsmarkeder for eksempel. Direktesalget rapporteres inn til Landbruksdirektoratet i etter avsluttet kalenderår. Tall for 2024 var imidlertid ikke klare da rapporten ble skrevet.
I 2023 ble 12 prosent av alle egg solgt ved direktesalg. Ser man kun på den økologiske eggproduksjonen, ble 10 prosent solgt ved direktesalg, skriver direktoratet.
Det er interessant at produksjonen av økologiske egg foregår relativt konsentrert, geografisk sett. De tre fylkene med størst økologisk eggproduksjon er Østfold, Innlandet og Akershus, som til sammen sto for 83 prosent av all økologisk eggproduksjon i 2024.
Sterk økning i produsentpris
Produsentprisen på egg har økt sterkt siden 2022. Det skyldes økte kostnader til fôr og energi, og markedssituasjonen med sterk etterspørsel og underdekning av egg.
De tre siste årene har produsentprisen på konvensjonelle egg fra frittgående høner økt med 10,4 til 10,6 prosent hvert år, mens den på økologiske egg har gått opp med henholdsvis 6,5 prosent, 13,1 og 6,6 prosent, skriver Landbruksdirektoratet i rapporten (kapittel 4).
Direktoratet forklarer at egg er en jordbruksvare som Norge er relativt selvforsynt med, og at markedsutviklingen for økologiske egg påvirkes av totalmarkedet for egg.
Det var en sterk prisstigning på egg og andre matvarer i butikk særlig i 2023. Det førte til lavere omsetning av økologiske egg det året.
De to siste årene har det vært en underdekningssituasjon i totalmarkedet for egg, altså høyere etterspørsel etter norske egg enn produsentene kunne tilby. Det har ført til økt etterspørsel etter alle varianter av egg, også økologiske egg, heter det i rapporten for 2024.
I tillegg har importen av konvensjonelle egg økt for å dekke etterspørselen, skriver Landbruksdirektoratet.