Et samdyrkelag driftes som regel av en profesjonell bybonde, sammen med andelshaverne. Som andelshaver i et samdyrkelag får du del i arbeidet, læringen, fellesskapet og grøden. Du får rett på en andel av det som dyrkes, og høster dine egne grønnsaker rett fra åkeren.

Urbant landbruk

Samdyrkelaget Fåbro hage får kongelig besøk

U.Reist er en anleggsgartner som utvikler, bygger og drifter uterom som er til å spise opp. Bokstavelig talt. Selskapet eies av Felleskjøpet Agri og skaper blant annet samdyrkelag. Nå får de kongelig besøk.

Publisert Sist oppdatert

Dette er urbant landbruk

  • Betegnelsen omfatter private og offentlige aktiviteter knyttet til produksjon av mat, utvikling av grøntstruktur og sirkulær ressursbruk i byer og tettsteder. Alt fra balkongkasser og tak, til villahager, andelshager, parseller, hønsehold og bynære landbruksarealer er inkludert.
  •  Aktivitetene kombinerer ofte undervisning, hobby, næringsutvikling og entreprenørskap, sosiale møteplasser, folkehelse, integrering, matkultur, naturmangfold, samt vern av matjord og grøntområder.
  • Kilde:  Den nasjonale strategien for urbant landbruk, «Dyrk byer og tettsteder»

U.Reist dyrker mat og menneskemøter i byen. Slik uttrykker selskapet det selv på sine nettsider. Det handler om å ta naturen inn i byene og byggene våre, og gi folk en større nærhet til jorda, kretsløpene og hverandre. 

Aktiviteten inkluderer blant annet å etablere samdyrkelag, hvor byfolk inviteres til å være med og dyrke mat i byen. Ett av samdyrkelagene ligger i Fåbro hage på Lilleaker i Oslo. Og det er dét kronprinsparet skal besøke førstkommende onsdag 25. september, for å få et innblikk i urbant landbruk.

Frodige Fåbro hage ligger på Lilleaker midt i Oslo.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit skal blant annet ha en samtale om viktigheten av økt sjølforsyning og matberedskap med Anne Jødahl Skuterud fra Felleskjøpet Agri og spesialrådgiver Nils Vagstad fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) og få en omvisning i Fåbro hagen. 

Deretter skal kronprinsparet, sammen med elever fra Lilleaker skole, plukke og presse epler, opplyser Felleskjøpet. 

I mai i år oppfordret regjeringen kommunene til å legge til rette for mer urbant landbruk. En fersk veileder fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) skal hjelpe dem til å få fart på saken.

Powered by Labrador CMS