
Nofima
Slik påvirkes du og jeg av EUs nye regler for innpakning av mat
Snart blir det endringer i matbutikken din. EU innfører nemlig strengere regler for innpakning av mat. Her er det viktigste du må vite.
– I årene framover vil du oppdage en god del nytt med tanke på utseende og funksjon til matemballasje, varsler Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker og ekspert på emballasjematerialer i Nofima.
Nofima er et næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakultur- og fiskerinæringen, samt matindustrien.
Årsaken til ny innpakning er at EU nå for alvor har vedtatt regler som skal redusere en stadig økende mengde emballasjeavfall.
Slik kommer de til å se ut
Innpakningene kommer til å være enklere, ha mindre bruk av farger og flere pakninger kommer til å bli gjennomsiktige. EU øker også kravene om at emballasjen skal brukes flere ganger, noe som kan bety nye panteordninger.

– Innen 2030 krever EU at all emballasje kan gjenbrukes eller resirkuleres på en økonomisk lønnsom måte. Dette skal bidra til EUs grønne vekststrategi for en moderne, ressurseffektiv og konkurransedyktig økonomi, forklarer Kvalvåg Pettersen.
I EU-prosjektet Microorc og i Grønn Plattformprosjektet Re3-Plast jobber hun og forskerkollegene, sammen med næringslivet, for å utvikle og studere nye innpakningsløsninger av plast og av andre innovative materialer. Dette er viktig for at industrien skal ha alternativer når de nye reglene trer i kraft.
– Vi må tilpasse oss
Noen matvarer kan risikere å få kortere holdbarhet som følge av mindre og endret innpakning. For eksempel vil du oppleve mindre plast rundt frukt og grønt.
Når man fjerner plasten rundt flere typer frukt og grønnsaker mister de en del væske, noe som gir dårligere kvalitet enn med plast. Da er det viktig at du som forbruker er oppmerksom på dette slik at du ikke må kaste mat unødvendig.
– Dette er noe vi er i ferd med å utvikle gode løsninger på. For vi ønsker ikke økt matsvinn. Våre studier har vist at det er mulig å bruke gjenvinnbar innpakning som også beholder kvaliteten, sier Kvalvåg Pettersen.
I prosjektet Microorc jobber de nettopp med disse gjenvinnbare innpakningene slik at du som forbruker skal slippe å oppleve dårligere kvalitet og holdbarhet.
Dyrere og mer likt utvalg
Når matprodusentene snart må følge EUs nye krav, kan det bli dyrere å produsere innpakningene.
Kvalvåg Pettersen forklarer at de antar at matprodusentene også vil måtte komme til å betale en avgift – ut fra gjenvinnbarhet.
Dette kan det bety for deg, mener seniorforskeren:
- Noe høyere priser på enkelte varer
- Færre valg i butikkhyllene
- Flere like pakninger på forskjellige produkter
Endringene kommer gradvis fra 2025 av, opplyser Nofima.